Hoe de Tweede Kamer een surveillance wet accordeerde | WGS, SyRI, toeslagenaffaire

Hoe de Tweede Kamer een surveillance wet accordeerde in de tijd van de toeslagenaffaire: lees het artikel van Karin Spaink, De Kamer laat te veel onbesproken. Daarin signaleert zij dat de Wet gegevensverzameling door samenwerkingsverbanden (WGS) zonder veel maatschappelijke aandacht door de Tweede Kamer is aangenomen.

WGS is de wet die onder meer een samenwerkingsverband van banken mogelijk moet maken. Dat samenwerkingsverband onder de naam Transactiemonitoring Nederland (TMNL) zal een financieel sleepnet over alle bankrekeningen van alle Nederlandse particulieren en organisaties en bedrijven halen. Op basis van risicoprofielen – bekend door SyRI en de toeslagenaffaire – moeten die banken vermoedelijke criminelen opsporen en melden aan FIU-Nederland.

Spaink constateert dat er in de Tweede Kamer nauwelijks debat was over de WGS en dat er maar weinig leden waren die de WGS doorgronden. Of van de nieuwe leden van de Tweede Kamer veel te verwachten valt, vraagt ze zich af. Ze besluit met:

Hopelijk zit er nog een snuggere ziel in de Senaat. Daar moet de WGS nog worden besproken.

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe de Tweede Kamer een surveillance wet accordeerde | WGS, SyRI, toeslagenaffaire

  1. Pingback: Haagse corona uitbraak 26-3-21 – Vlierbloesem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s