Ministerie van Financiën ondervraagt Wwft-plichtigen

In opdracht van het Ministerie van Financiën onderzoekt accountantskantoor EY de effecten van de Wwft. De vragenlijst start hier en kan tot en met 6 april 2021 worden ingevuld.

Het onderzoek dat onder meer door Accountancy Vanmorgen wordt aangekondigd, richt zich op alle Wwft-plichtigen. De lijst sluit nauw aan bij een aantal basisthema’s van de huidige Wwft en vraagt onvoldoende naar de praktische uitvoerbaarheid voor Wwft-plichtigen, zoals banken, adminstratiekantoren, notarissen en handelaren. Via open velden kunnen wel extra opmerkingen worden gemaakt. Op de formulering van de vragen en de antwoordmogelijkheden is het nodige aan te merken.

Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd of de algemene gedragsregels en procedures zijn vastgelegd zoals de wet voorschrijft (iedere Wwft-plichtige zal ‘ja’ antwoorden) maar wordt niet gevraagd of die gedragsregels/procedures inhoudelijk zinvol zijn en of dit voorschrift zin heeft.

De witwasbestrijding is vol van tijdrovende en kostbare toneelstukjes, die door de witwasbestrijdingsplichtigen moeten worden opgevoerd (met ‘vastleggen’ en deugdzame uitingen). De vraag of dit geld goed wordt besteed en of er meer criminaliteit wordt voorkomen / opgespoord kan aan de hand van dit onderzoek niet worden beantwoord.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s