EDPS-opinion on the proposed amendments to the Europol Regulation

The European Data Protection Supervisor (EDPS) published an opinion on the proposed amendments to the Europol Regulation which aim, in part, to broaden the scope of Europol’s mandate in response to changes in the security landscape and increasingly complex threats. In their press release they write:

In particular, the proposed exemptions related to the processing of large and complex datasets require further safeguards, so that the exemptions do not become the rule in practice. Effective protection of personal data requires the situations and conditions in which Europol may rely on the proposed exemptions to be clearly defined in the Europol Regulation. 

Read the press release and the opinion (pdf).

In the past EDPS has inspected Europol, read these posts on this blog:

 

All posts on this blog on EDPS, Europol.

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in English - posts in English on this blog, Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op EDPS-opinion on the proposed amendments to the Europol Regulation

  1. r grootveld zegt:

    Met het knabbelen aan principes begeeft men zich op een heilloze weg. Regels om gebruik te beperken zijn rekbaar. Dat moet worden nageleefd en gehandhaafd. Dat verslonst. En als men niet meer beter weet gaan we een stapje verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s