VOG vanavond bij Radar

Een van de criminaliteitsbestrijdingsfenomen die ik volg is de ‘VOG’, de verklaring omtrent gedrag.

Consumentenprogramma Radar kondigt aan dat zij vanavond (start programma 20:30 uur) aan het onderwerp aandacht besteden. Hun intro:

Als je in contact met geweest met de politie krijg je een notitie in je dossier. Het is heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om die notitie uit je dossier te krijgen. Zelfs als je kunt aantonen dat je niet schuldig bent.

Er ligt nu een wetswijziging ter beoordeling bij de Eerste Kamer om deze gegevens te laten meewegen voor het wel of niet geven van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor banen bij de overheid. Dat kan heeft grote gevolgen hebben voor het vinden van werk of zelfs het behouden van je baan. Maar gegevens uit je politiedossier zijn niet getoetst bij de rechter, het is een oordeel van een politieagent. Wie controleert dat? En ligt etnisch profileren op de loer?

Al eerder schreef ik over de VOG op basis van politiegegevens.

 


Aanvulling 18 maart 2021
De uitzending van Radar wordt hier besproken en kan op deze pagina ook worden teruggekeken. Op deze pagina bij Radar wordt door het Ministerie van Veiligheid uitgelegd hoe met de politiegegevens wordt omgegaan. De grote vraag is of het interne vooronderzoek door de politie en Dienst Justis wel de vereiste kwaliteit zal hebben. Vervelend voor betrokkene kan zijn dat met het onderzoek veel tijd gemoeid zal zijn. Ook de beschreven wederhoor kan pijnlijk zijn en lang duren, daarover schrijft het Ministerie:

Als Justis van plan is de afgifte van een VOG politiegegevens te weigeren, dan wordt (net als bij de reguliere VOG) aan de aanvrager eerst een ‘voornemen tot afwijzen’ gestuurd, waarin de redenen voor de voorgenomen weigering van de VOG staan vermeld. Indien de aanvrager het hier niet mee eens is, kan hij een zienswijze indienen. In het geval dat de afgifte van een VOG toch wordt geweigerd en de aanvrager van de VOG nog steeds meent dat dat niet terecht is, kan hij bezwaar maken tegen dit besluit. De aanvraag wordt dan door Justis opnieuw beoordeeld. Dit kan ertoe leiden dat de VOG alsnog wordt afgegeven. Wanneer de afgifte van de VOG geweigerd blijft, volgt daarna voor de aanvrager altijd de mogelijkheid van beroep bij de sector bestuursrecht van een van de rechtbanken en uiteindelijk van hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechter beoordeelt dan of de weigering van de VOG terecht is.

Dit kan het karakter van een pseudo-strafzaak gaan krijgen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s