Zou de consultatie van een nota van wijziging een vergissing zijn? | integriteit decentraal bestuur

Op 12 februari werd een vage consultatie bekend gemaakt. Volgens de kop van de aankondiging gaat het om een wet, “Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur“. Onder de kop wordt gesproken over een ‘nota van wijziging’:

Deze Nota van Wijziging op het wetsvoorstel bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur ziet op een risicoanalyse integriteit voorafgaand aan de benoeming van bestuurders wettelijk te verankeren.

Onder ‘Verwachte effecten‘ staat als toelichting:

In veel gemeenten is het inmiddels gebruikelijk dat kandidaat-wethouders aan een vorm van risicoanalyse integriteit worden onderworpen. Tijdens de begrotingsbehandeling voor het jaar 2020 heeft de Tweede Kamer bij motie-Van der Graaf c.s. de regering opgeroepen met een voorstel te komen om dit ook wettelijk te verankeren. Deze nota van wijziging voorziet daar in. Bij de Tweede Kamer is reeds een voorstel ingediend om ook wettelijk te verplichten dat een VOG moet worden overlegd bij benoeming tot bestuurder op decentraal niveau. Samen zorgt dit voor een pakket aan maatregelen dat bijdraagt aan de integriteit van politieke ambtsdragers op decentraal niveau.

De aankondiging besluit met een ‘Ontwerp toelichting‘ die wordt omschreven als “Nota van wijziging op wetsvoorstel bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur” (pdf). Als naar het bestand wordt doorgeklikt, blijkt het inderdaad een wijziging op een wetsvoorstel te zijn, dat wordt geconsulteerd.

Zouden de wetgevingsambtenaren de nota van wijziging per abuis naar de internetconsultatiesite hebben gestuurd, in plaats van naar de Tweede Kamer?

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s