Op 12 februari werd een vage consultatie bekend gemaakt. Volgens de kop van de aankondiging gaat het om een wet, “Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur“. Onder de kop wordt gesproken over een ‘nota van wijziging’:
Deze Nota van Wijziging op het wetsvoorstel bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur ziet op een risicoanalyse integriteit voorafgaand aan de benoeming van bestuurders wettelijk te verankeren.
Onder ‘Verwachte effecten‘ staat als toelichting:
In veel gemeenten is het inmiddels gebruikelijk dat kandidaat-wethouders aan een vorm van risicoanalyse integriteit worden onderworpen. Tijdens de begrotingsbehandeling voor het jaar 2020 heeft de Tweede Kamer bij motie-Van der Graaf c.s. de regering opgeroepen met een voorstel te komen om dit ook wettelijk te verankeren. Deze nota van wijziging voorziet daar in. Bij de Tweede Kamer is reeds een voorstel ingediend om ook wettelijk te verplichten dat een VOG moet worden overlegd bij benoeming tot bestuurder op decentraal niveau. Samen zorgt dit voor een pakket aan maatregelen dat bijdraagt aan de integriteit van politieke ambtsdragers op decentraal niveau.
De aankondiging besluit met een ‘Ontwerp toelichting‘ die wordt omschreven als “Nota van wijziging op wetsvoorstel bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur” (pdf). Als naar het bestand wordt doorgeklikt, blijkt het inderdaad een wijziging op een wetsvoorstel te zijn, dat wordt geconsulteerd.
Zouden de wetgevingsambtenaren de nota van wijziging per abuis naar de internetconsultatiesite hebben gestuurd, in plaats van naar de Tweede Kamer?
Meer informatie:
- Dossier Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur op de site van de Tweede Kamer, Eerste Kamer, overheid.nl.
- Meest recente activiteit: nota naar aanleiding van het verslag 16 februari 2021. Volgens de site van de Tweede Kamer is de eerstvolgende gebeurtenis een procedurevergadering op 8 april a.s.
- Wetsvoorstel.