Uitwassen van de OFAC Specially Designated Nationals List | mensenrechten

Eerder schreef ik dat de Verenigde Staten het sanctieregime misbruikt door nette burgers met een andere politieke opvatting op hun zwarte lijst, de OFAC Specially Designated Nationals List (SDN), te zetten. Ik vroeg me toen af of Europese ondernemingen medewerking verlenen aan deze onrechtmatige Amerikaanse activiteiten.

Banken leven Amerikaans recht na
Dat lijkt zo te zijn: de Nederlandse Rabobank schrijft haar klanten voor dat zij geen medewerking mogen verlenen aan directe en/of indirecte transacties in relatie tot ‘entiteiten’ die voorkomen op de OFAC Specially Designated Nationals List (SDN), onafhankelijk van de valuta. Zou deze mededeling ook betrekking hebben op natuurlijke personen zoals de personen van mijn eerdere artikel en zo ja, hoe kan deze bank dat rijmen met haar mensenrechtenpretenties?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldt dat banken zich aan Nederlandse en Europese sancties houden, maar ook aan de sancties van de Verenigde Staten. De NVB beantwoordt de vraag waarom Nederlandse banken dat doen als volgt:

Amerikaanse sancties gelden voor Amerikaanse personen en bedrijven, en voor alle personen en instellingen in de Verenigde Staten. Veel Nederlandse banken zijn ook actief in de VS. Dat betekent dat zij kunnen worden bestraft als zij de Amerikaanse sanctiewetgeving niet naleven. Tevens is van belang dat alle transacties in Amerikaanse dollars via de VS lopen en daarom onder de Amerikaanse wetgeving vallen.

Dus kennelijk mogen mensenrechten worden geschonden als de VS dat vraagt. De bancaire verhalen dat mensenrechten worden gerespecteerd, gaan er bij mij niet in.

SDN-perikelen
Overigens kan de Amerikaanse zwarte lijst gevolgen hebben voor personen die niet op de lijst staan. Lees dit Duitstalige verhaal over producten die niet geleverd werden vanwege een gesanctioneerde entiteit op hetzelfde adres. Een naam die lijkt op een gesanctioneerde entiteit, kan ook tot problemen leiden, lees het artikel over PayPal die betaling weigerde (al klinkt het apart dat het onderwerp een Amerikaanse bedrijfje is, je zou verwachten dat de namen snel worden aangepast).

Tot slot
Het is tijd dat banken maatschappelijk betamelijk gaan handelen, door geen medewerking te verlenen aan mensenrechtenschendingen door buitenlandse mogendheden.

 


Aanvulling 16 november 2020
Een lezer schreef dat de fouten die ik meldde onder ‘SDN-perikelen’ bij velen bekend zijn. De nodige betalingen zijn gestrand vanwege ‘gelijkende namen’ waardoor meerdere dagen vertraging is opgetreden (met mogelijk financieel voordeel voor de clearinghouses, aldus de lezer).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Sanctieregels en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s