In de financiële sector moet de stichting derdengelden verdwijnen

Volgens het voorstel Wijzigingswet financiële markten 2022 moet de stichting derdengelden in de financiële sector worden vervangen door een rekening met afgescheiden vermogen. Het is een andere juridische vorm dan de wettelijke kwaliteitsrekeningen zoals we bij notarissen en gerechtsdeurwaarders kennen. Het voorstel maakt het voor afwikkelondernemingen, betaalinstellingen, elektronischgeldinstellingen en beleggingsondernemingen mogelijk om de aan hun cliënten of derden toebehorende geldmiddelen die zij onder zich houden, afgescheiden van hun vermogen aan te houden.

Als reden voor de wijziging wordt aangevoerd dat de stichting derdengelden – een veelgebruikte vorm van vermogensscheiding door Nederlandse financiële ondernemingen – in het buitenland een onbekend fenomeen is, waardoor de afwikkeling van grensoverschrijdende transacties wordt bemoeilijkt:

Constructies gericht op vermogensscheiding zoals de Nederlandse stichting derdengelden worden in het buitenland niet altijd begrepen, en buitenlandse partijen weigeren soms aan een stichting derdengelden te betalen omdat zij vrezen dat een betaling aan een ander dan de financiële onderneming niet bevrijdend zal zijn. Daarnaast bevordert de figuur van de rekening met afgescheiden vermogen cross-sectorale uniformiteit van financiële regelgeving met betrekking tot het zekerstellen van gelden van cliënten van financiële ondernemingen, hetgeen bijdraagt aan de transparantie van die regelgeving.

Het past in een ontwikkeling dat de Nederlandse stichting steeds minder gebruikt zal gaan worden, vanwege de (buitenlandse) veronderstelling dat deze rechtsvorm iets te maken heeft met de Angelsaksische foundation. Een ander voordeel is dat de bestuurders van de stichting derdengelden niet meer als ‘uiteindelijk belanghebbenden’ van het vermogen van de stichting zullen worden geregistreerd.

Andere wijzigingsvoorstellen in de consultatie hebben betrekking op:

  • de bekostiging van het financieel toezicht,
  • uitbreiding accountantscontrole op financiële staten,
  • grensoverschrijdend beheer beleggingsinstellingen en icbe’s en
  • rechtstreekse deponering vastgestelde jaarrekening bij handelsregister.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Jaarverslaggeving, Rechtspersonenrecht, Stichting en vereniging en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s