Versterking bestuurskracht gemeenten en provincies | ROB-advies

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) signaleert in zijn advies ‘Goede ondersteuning, sterke democratie‘ dat de kabinetten Rutte de afgelopen jaren veel taken naar de lagere overheden hebben overgeheveld, zonder de bestuurskracht van die overheden te versterken. Daarom adviseert ROB versterking van de gemeentelijke en provinciale organisaties, onder meer door middel van ondersteuning van gemeenteraadsleden en leden van de provinciale staten.

In het nieuwsbericht schrijft de ROB onder meer:

De Raad signaleert dat het werk van decentrale volksvertegenwoordigers de afgelopen jaren flink is verzwaard. Denk aan decentralisaties in het sociale domein maar ook aan vraagstukken van klimaat, stikstof of energietransitie. Taken zijn complexer en samenwerking is ingewikkelder, omdat er meerdere partijen aan tafel zitten. Meer werk dus, waarbij de ondersteuning is achtergebleven.

Ondersteuning lokaal bestuur
Ook blijkt uit het onderzoek dat er grote verlegenheid is bij gemeenteraden en provinciale staten om in zichzelf en in de eigen ondersteuning te investeren. Raadslid of Statenlid is lekenbestuur. Dat moet zo blijven en dus verdienen zij de beste ondersteuning. De minister van BZK kan hieraan een impuls geven door dwingender dan nu te sturen op de ondersteuning van het decentrale bestuur.

Advies aan minister
De Raad adviseert de minister van BZK:

  • normen te stellen over de ondersteuning van gemeenteraden en Provinciale Staten. Het gaat daarbij onder meer over de onafhankelijke positie van de griffier en het normeren van een ondergrens voor rekenkamers;
  • dat er meer duidelijkheid moet komen over het verlenen van ambtelijke bijstand aan de gemeenteraad of Provinciale Staten;
    dat het principe van fractievergoeding opnieuw moet worden doordacht;
  • nader onderzoek te (laten) doen naar de omvang van de middelen die nodig zijn om aan de normen te voldoen.

Ondersteuning is geen luxe of bijzaak maar een essentiële voorwaarde voor het functioneren van een volksvertegenwoordiger en voor een sterke democratie.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s