Heridentificatie als alibi voor Wwft-cliëntenonderzoek | Knab

Heridentificatie is een nieuwe bancaire mode, die niet is gebaseerd op de Wwft [*]. Vandaag hoorde ik dat ook Knab aan deze mode mee doet. Via het alibi van de identificatie wordt de klant uitgenodigd om een nieuw kopie-ID te verschaffen via de app en dan… Verrassing verrassing, worden er Wwft-cliëntenonderzoeksvragen gesteld, met voorgeformatteerde antwoorden.

Tip 1: Er is geen reden voor heridentificatie, lees dit. Dien zo nodig een klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens in of verzoek de Autoriteit om handhavend op te treden.

Tip 2: Let goed op bij het beantwoorden van de vragen die de bank op grond van de Wwft over herkomst van het vermogen en dergelijke stelt. Als de vragen die de bank stelt of de standaardantwoorden die de bank opgeeft onduidelijk of onvolledig zijn, vul dan niets in en benader de bank en vraag de bank om duidelijkheid en een schriftelijke bevestiging daarvan; geef pas daarna de antwoorden. Maak aantekeningen van de gegeven antwoorden, zodat u bij de volgende keer nog weet wat er de vorige keer is gevraagd en wat u heeft geantwoord. Vraag de bank in welke risicocategorie u bent ingedeeld en waar die indeling op is gebaseerd.

Tip 3: Spreek de bank er op aan als niet transparant wordt gecommuniceerd over het feit dat er een Wwft-cliëntenonderzoek wordt uitgevoerd. Als de vragen of standaard-antwoorden niet juist zijn of niet proportioneel zijn, spreek de bank daar dan op aan. De bank is verplicht maatschappelijk betamelijk te handelen en het cliëntenonderzoek op een wijze uit te voeren die past bij het type klant.

Tot slot
Het is hoog tijd dat consumentenorganisaties en brancheorganisaties zich bezig gaan houden met de identificatie- en cliëntenonderzoekspraktijken van banken. Het zou goed zijn als zij banken aansporen tot maatschappelijk betamelijk gedrag.

[*] De Wwft heet voluit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en verplicht onder meer banken om na te gaan of hun klanten bij criminaliteit betrokken zijn en zo ja ongebruikelijke transacties te melden bij FIU-Nederland.

 


Aanvulling 29 juli 2020
Zie over Knab ook dit artikel over iets wat ik voor een phishing mail aanzag. Ik kreeg van iemand een reactie, hij schreef dat het mogelijk een echte e-mail is. Dat maakt het nog erger, want de e-mail ziet er exact als een phishing mail uit. In reactie daarop heb ik nog geschreven:

Maar u heeft gelijk, misschien is deze mail wel echt. Het vervelende is dat deze mail er precies zo uit ziet als de gemiddelde phishing mail, zoals de mail waar ik eerder over schreef. Ik begrijp niet waarom een nieuwe bank zoals Knab e-mail als communicatiemiddel gebruikt.

Overigens blijft het onjuist dat Knab vraagt om heridentificatie op grond van de Wwft, in dit bericht heb ik het beter uitgelegd. Het is onwaar als Knab schrijft dat zij ‘wettelijk verplicht‘ zijn om te heridentificeren. Dat staat in geen enkele wet. In hun toelichting is de wettelijke basis niet te vinden. De Wwft verplicht Knab tot cliëntenonderzoek (onder meer herkomst vermogen) dus ze mogen daar wel vragen over stellen, dat moeten ze dan wel goed doen.

Knab handelt in strijd met de wet als de bank een rekeninghouder blokkeert die zich niet heridentificeert. Het dreigement met sluiting vanwege niet-heridentificeren is naar mijn oordeel maatschappelijk onbetamelijk handelen door Knab.

 

Herkomst van saldo volgens Knab
Degenen die zich willen voorbereiden op de vragen van Knab naar de herkomst van hun saldo, kan ik melden dat ik screenprints van de app heb gezien waarin Knab vraagt “Hoe heb je het saldo verkregen dat je hebt ingebracht op de rekening(en)” en dan de volgende willekeurig ogende categorieën noemt:

 • Inkomsten uit loondienst (incl. bonus en 13e maand)
 • Inkomsten uit onderneming
 • Rente uit spaargeld
 • Schenking
 • Nalatenschap
 • Verkoop vastgoed
 • Verkoop aandelen of andere investeringen
 • Leningen
 • Verkoop onderneming
 • Dividend
 • Investering door derden
 • Kansspelen
 • Schadevergoeding
 • Ontslagvergoeding of gouden handdruk
 • AOW of pensioen
 • Alimentatie en/of uit scheiding
 • Huurinkomen
 • Studiefinanciering en/of -lening
 • Uitkering overheid
 • Handel in cryptocurrency

Het sluit niet aan op een aangifte inkomstenbelasting. Ik vraag me af of deze lijst wel alle inkomstenbronnen dekt. Wellicht dat een van de lezers dat weet.

Er wordt gesproken over ‘ingebracht‘ saldo, betekent dit dat alles wat Knab zelf kan zien (uit het rekeningverloop) niet genoemd hoeft te worden?

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Heridentificatie als alibi voor Wwft-cliëntenonderzoek | Knab

 1. r grootveld zegt:

  Ik vraag me nu af of het bericht van vandaag (30/7) over de app van knab wel klopt. Want gaat het nu om een brutaal initiatief van de bank of om fishing?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s