Wwft-phishing mails op naam van banken | Knab

Eerder schreef ik dat e-mail als communicatiemiddel niet meer door banken gebruikt zou moeten worden. Naar aanleiding daarvan ontving ik van een relatie een mooi phishing staaltje op naam van Knab:

 

 

In mijn vorige bericht staan tips over hoe te handelen als een dergelijke phishing mail wordt ontvangen.

 


Aanvulling 29 juli 2020
Lees de reacties onder dit bericht. Mogelijk was de e-mail die ik voor vals versleet echt.

Aanvulling 18 augustus 2020
Lees Valse mail ICS dreigt met termijn van twee dagen.

Aanvulling 29 oktober 2020
Knab haalde security.nl met onaangekondigde nieuwe veiligheidsmaatregelen. Lees Knab verplicht gebruik van app voor bevestigen betaalopdrachten. Opvallend dat een nieuwe bank security-problemen heeft.

Eerder werd Knab op security.nl genoemd in Consumentenbond: nieuwe banken vaak slordiger met online privacy.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Wwft-phishing mails op naam van banken | Knab

 1. Steven zegt:

  Waaraan is te zien dat deze e-mail niet van KNAB afkomstig is? De belangrijkste indicatie: hyperlinks naar (neppe) websites ontbreken, en er wordt verwezen naar de eigen applicatie van KNAB.

  • De zichtbare links kloppen. Overigens kan daar een andere hyperlink onder zitten.

   Maar u heeft gelijk, misschien is deze mail wel echt. Het vervelende is dat deze mail er precies zo uit ziet als de gemiddelde phishing mail, zoals de mail waar ik eerder over schreef. Ik begrijp niet waarom een nieuwe bank zoals Knab e-mail als communicatiemiddel gebruikt.

   Overigens blijft het onjuist dat Knab vraagt om heridentificatie op grond van de Wwft, in dit bericht heb ik het beter uitgelegd. Het is onwaar als Knab schrijft dat zij ‘wettelijk verplicht‘ zijn om te heridentificeren. Dat staat in geen enkele wet. In hun toelichting is de wettelijke basis niet te vinden. De Wwft verplicht Knab tot cliëntenonderzoek (onder meer herkomst vermogen) dus ze mogen daar wel vragen over stellen, dat moeten ze dan wel goed doen.
   Knab handelt in strijd met de wet als de bank een rekeninghouder blokkeert die zich niet heridentificeert. Het dreigement met sluiting vanwege niet-heridentificeren is naar mijn oordeel maatschappelijk onbetamelijk handelen door Knab.

 2. r grootveld zegt:

  Ik vind het wel wat eigenaardig. Hoe kunnen ze in hemelsnaam instructies doorgeven via een app die zijzelf niet beheren? Het “hoe” suggereert dat ze dat kunnen (de app downloaden)!? Ook verwijzen ze door naar de website van knab. Waar dus informatie over deze mail te vinden zou zijn. Of is dat bluf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s