Wwft-phishing mails op naam van banken

De onbruikbaarheid van e-mail voor vertrouwelijke communicatie zou er toe moeten leiden dat banken er niet langer gebruik van maken. Tot nu toe is dat nog niet het geval, wat tot gevolg heeft dat criminelen e-mail benutten voor ‘phishing’ en dat veel mensen daar in trappen. Het cliëntenonderzoek dat banken op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten verrichten kan daarbij worden ingezet.

Een mij onbekende crimineel (of een grappenmaker die dit heeft gelezen?) was zo vriendelijk mij er een voorbeeldje van toe te sturen, dat ik onderaan heb weergegeven.

Tip voor de banken
Gebruik geen e-mail meer

Tip voor ontvangers van valse e-mail
Meldt de valse mail bij uw bank en bij de Fraudehelpdesk.
De Fraudehelpdesk publiceert voorbeelden van valse e-mails, die meestal op naam van financiële instellingen worden verstuurd.

 

De complete tekst van de door mij ontvangen e-mail:

Uw bank is verplicht u beter te leren kennen
Wat betekent dit voor u?

Geachte relatie,

Als bank zijn wij ‘poortwachter van het financiële systeem’. Samen met De Nederlandsche Bank (DNB) en alle andere banken in Nederland doen we alles om bankieren veilig te houden. Dat willen wij niet alleen, wij zijn het ook wettelijk verplicht. Onderdeel van de rol als poortwachter is dat we financiële criminaliteit tegengaan. Regelmatig voeren we de strijd aan tegen zaken als witwassen, corruptie en terrorismefinanciering. En daar hebben wij u bij nodig.

We doen er alles aan om te voorkomen dat onze bankrekeningen worden gebruikt voor financiële criminaliteit. Om dit goed te kunnen blijven doen, moeten wij nóg beter weten wie onze klanten zijn en waar het geld dat ze bij ons onderbrengen vandaan komt. Doordat alle klanten zich opnieuw identificeren, krijgen wij een compleet inzicht in wie onze diensten gebruiken en met welk doel. Zo houden we samen bankieren veilig.

Veilig blijven bankieren
Het is belangrijk dat u zich opnieuw identificeert. U heeft bij het openen van uw rekening zich al eerder geïdentificeerd. Vanwege de vernieuwde wet- en regelgeving rondom veilig bankieren vragen wij u dit nogmaals te doen zodat wij de juiste gegevens van u hebben. Ga naar rabobank.nl/identificatieplicht om u opnieuw te identificeren. Houd uw Rabo Scanner bij de hand, zonder uw Rabo Scanner kunt u zich niet identificeren.

Indien u zich niet opnieuw identificeert zijn wij als bank wettelijk verplicht om uw rekening(en) te blokkeren totdat u zich opnieuw heeft geïdentificeerd. En dat willen wij natuurlijk liever niet.

Belangrijk om te weten
Ontvangt u een e-mail of sms met de instructies: uw betaalpas geknipt op te sturen, doe dit niet! Deze berichten zijn niet afkomstig van de Rabobank maar van cybercriminelen. De Rabobank zal u nooit vragen om zelf uw betaalproducten te vernietigen en op te sturen.

Heeft u nog vragen?
Meer informatie vindt u op rabobank.nl/privacy. Staat het antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,
Rabobank

Peter Varenkamp
Directievoorzitter Particulieren en Bedrijven

 

Onder de identificatieplicht link zit volgens het e-mail controlesysteem een malafide pagina:

 


Aanvulling 15 juli 2020 om 16:25 uur
Op twitter heb ik de valse e-mail gemeld en kreeg een alerte reactie van de twitter afdeling van de Rabobank. Er werd ook gemeld dat belangrijke berichten naar de app gaan:

 

Neemt niet weg dat banken nog steeds reclame en nieuwsbrieven per e-mail sturen. Ik weet dat diverse banken per e-mail corresponderen over het cliëntenonderzoek op grond van de Wwft. Dat is riskant, ten eerste omdat de inhoud van e-mail en de bijlagen onderweg gelezen kan worden en ten tweede omdat er geen zekerheid is over afzender en ontvanger, lees de algemene pagina over elektronische communicatie.

Dus mijn advies is: gebruik e-mail nergens meer voor. Dat is simpel en duidelijk.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wwft-phishing mails op naam van banken

  1. Bedankt voor deze informatie.
    Jammer genoeg zijn er nog steeds mensen die er in trappen om Bank- en andere gegevens te laten ontfutselen met alle gevolgen van dien.
    Ik ga jouw Blog zeker blijven volgen.
    Groetjes
    Theo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s