Mag de bank alles van mijn financiën weten? | Wwft-cliëntenonderzoek bij een consument

Ook consumenten kunnen te maken krijgen met het cliëntenonderzoek door de bank dat is voorgeschreven door de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In deze wet staat dat ondernemingen de overheid moeten helpen bij het bestrijden van criminaliteit.

Vraag consument
Onlangs belde een consument mij op met de vraag of zij verplicht was om telefonische vragen te beantwoorden van iemand die zich voordeed als medewerker van de bank.
Zij meende dat die persoon echt van de bank was, omdat de beller allerlei privé gegevens kende, maar het telefoonnummer was door haar niet geverifieerd. Zij had geen brief van de bank gehad over het onderzoek, wel e-mail berichten, maar zij kon niet zeggen of die berichten daadwerkelijk van de bank afkomstig waren.

Antwoord
Op haar vraag of de bank ook bij particulieren een Wwft-cliëntenonderzoek mag instellen, heb ik bevestigend geantwoord. Daarbij geldt wel dat degene die zich namens de bank bij een rekeninghouder meldt, moet kunnen aantonen dat hij/zij daadwerkelijk bij de bank werkzaam is en deze vragen mag stellen.

Zoals bekend is uit allerlei soorten fraudegevallen, zijn er criminelen die mensen opbellen en op naam van een bank e-mailen, om onrechtmatig gegevens te ontfutselen en daar misbruik van te maken. Lees over dit onderwerp onder meer deze pagina bij veiligbankieren.nl (over ontfutselen van inloggegevens, maar ook andere gegevens zijn voor criminelen interessant). Het is goed mogelijk dat een crimineel het Wwft-cliëntenonderzoek misbruikt om aan interessante gegevens over doelwitten te komen. Het is dus zaak voorzichtig te zijn met telefonische contacten en e-mail correspondentie. Het is aan te bevelen om van de medewerker van de bank te verlangen dat deze via een beveiligde manier aantoont dat de medewerker daadwerkelijk aan de bank verbonden is en de vragen mag stellen. Het beste is als een gesprek op kantoor van de bank plaats vindt.

Voorts hoort het Wwft-onderzoek proportioneel te zijn in relatie tot het risico dat de rekeninghouder vertegenwoordigt. Het juiste moment voor dat onderzoek is bij het openen van de rekening. Als de rekening recent is geopend, hoort de bank een consument alleen vragen te stellen als er sprake is van betalingstransacties die doen vermoeden dat er criminaliteit in het spel is. Ten slotte weet de bank door middel van het betalingsverkeer al heel veel over de rekeninghouder.

Incidentele transacties zijn geen vermoedelijke ongebruikelijke transacties
Let op: de bank moet op zoek naar criminaliteit en moet ‘ongebruikelijke transacties‘ melden bij een afdeling van de politie, FIU-Nederland. Dat begrip ‘ongebruikelijke transacties‘ moet niet letterlijk worden gelezen. Het gaat hier om transacties waarvan redelijkerwijs door de bank kan worden vermoed dat deze met criminaliteit of terrorismefinanciering verband houden.

Bij een rekeninghouder minder vaak voorkomende transacties (zoals bijvoorbeeld de ontvangst van een erfenis of ontvangst van de verkoopopbrengst van een auto), zijn voor de rekeninghouder wel een ‘incidentele transactie‘ maar zijn geen ‘ongebruikelijke transactie‘. In het kader van de zorgplicht hoort de bank niet op willekeurige wijze naar incidentele transacties te vragen.

 

Eerder schreef ik over consument en Wwft het artikel Gewone burgers slachtoffer van Wwft en sanctieregelgeving? | #machinedenken.

 


Aanvulling 12 april 2020
Lees het bericht op security.nl over het spoofen van het telefoonnummer van de bank, Politie: wees alert op oplichters die telefoonnummer bank spoofen. Uit het artikel blijkt dat criminelen het telefoonnummer van de bank kunnen fingeren. En zoals gezegd, niet alleen de bankrekening zelf kan interessant zijn voor criminelen.

Aanvulling 9 juni 2020
Lees over de namaak-bankmedewerker ook Opgelicht?! ziet toename slachtoffers van spoofing door ‘bankmedewerker’, 4 juni 2020.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s