Bewegingsarmoede | de ziekmakende corona-maatregelen

Corona is op dit moment Volksziekte Nummer 1.

Zorgelijk is dat de ‘social distancing’ maatregelen tegen corona binnenkort zullen gaan leiden tot een nieuwe volksziekte, die ongetwijfeld straks de eerste plaats zal gaan bezetten: bewegingsarmoede.

Overigens vind ik het begrip ‘social distancing‘ het meest verschrikkelijke woord van 2020. Ik hoop dat het snel in de ban zal worden gedaan.

 

PS 1 Als ik de overheid goed begrijp is het juist de bedoeling dat iedereen corona krijgt, alleen liever niet allemaal tegelijk, zodat de ziekenhuizen het aan kunnen. In de media wordt soms de indruk gewekt dat we niet ziek moeten worden en straks allemaal een vaccin moeten krijgen. Verwarrende tijden.

PS 2 Zou er iets gedaan gaan worden aan het overspringen van dierenziekten op mensen (zoönosen)? Bijvoorbeeld door minder dieren voor het voedsel gebruiken? En door te zorgen dat mensen gezonder gaan leven?

PS 3 Dit is geen grap en zeker geen 1-april-grap.

 


Aanvulling 20 mei 2020
Inmiddels is bewegingsarmoede in het nieuws, lees onder meer:

 • NOC NSF publiceerde sport- en beweegadviezen in tijden van corona (pdf). Zij adviseren mensen vanaf 19 jaar om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen.

 


Aanvulling 8 januari 2021
Lees over bewegingsarmoede ook het interview met Erik Scherder van de Nederlandse Sportraad:

Thuiswerken maakt niet gezonder. We zitten langer, bewegen minder, worden zwaarder en raken fysiek en psychisch kwetsbaar, met een risico op fatale gevolgen, schetst prof. dr. Erik Scherder.

 

Aanvulling 2 februari 2021
Het kabinet gaat door met het schadelijke bevorderen van bewegingsarmoede. Het ongezonde devies volgens dit bericht is: “Blijf thuis, werk thuis en ontmoet zo min mogelijk anderen“. Dit gaat er voor zorgen dat iedereen die geen corona heeft op een andere manier ziek wordt. Het is tijd dat buitensport actief wordt bevorderd en dat de beperking tot buitensport met twee personen wordt afgeschaft.

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bewegingsarmoede | de ziekmakende corona-maatregelen

 1. r grootveld zegt:

  Social distance wordt volgens mij een verkeerd gebruikt. Gaat het om een begrip uit de sociologie waarmee wordt aangegeven dat mensen in hun contacten een zekere afstand tot elkaar bewaren? Per cultuur verschillend.
  Volgens mij, als de media niet zo’n ophef hadden gemaakt dan zou deze ellende ons bespaard zijn gebleven. Ik zie voor de nabije toekomst alleen maar problemen als we zo doorgaan. Want dat vaccin is er voorlopig niet.
  En dan de positieve kant: de producenten van plastic handschoenen en mondkapjes doen goede zaken. Ze zijn wel zo’n beetje de enigen. Overigens zouden we het om andere redenen heel wat minder aan moeten gaan doen. Een leerschool?
  En u mag best grapjes maken hoor. Er gaan wel vaker mensen dood. En dan is men niet zo bang om er de spot mee te drijven. Grapjes over hongerende mensen in Biafra (toentertijd, er zullen er vast ook wel zijn over ebola, zo niet dan verzin ik er wel een).

  R. Grootveld.

 2. Vlierbloesem zegt:

  “Social distance” is de term die de bestuurders van vele landen gebruiken en betekent eigenlijk iets heel anders dan fysiek afstand houden. Bij het vernemen van dit foute jargon ga ik steeds meer twijfelen of de beleidsmakers wel weten waar ze het over hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s