Verduistering bij klanten dus geen VOG

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is van toenemend belang voor iedereen die werkt. Het is een variant op wat ik ‘personentoetsing’ noem, het toetsen van mensen op onder meer integriteit. Hoe het werkt met zo’n VOG is te lezen in een uitspraak die de Raad van State op 8 juli 2020 uitspraak heeft gedaan.

De zaak gaat over de VOG die werd aangevraagd door een zorgverleenster, die dat nodig had om het keurmerk ‘ZZP’er in de zorg’ van KIWA Nederland te krijgen. De Dienst Justis (officieel: de Minister van Rechtsbescherming) weigerde de VOG wegens een verduisteringszaak waarvan de aanvraagster werd verdacht en later veroordeeld. De aanvraagster was het niet eens met de weigering en zij ging naar de rechtbank, die haar ongelijk gaf. Nog gaf zij niet op en zij stelde hoger beroep in bij de Raad van State, waar zij opnieuw nul op rekest krijgt:

Met de rechtbank is de Afdeling van oordeel dat de minister zich op het standpunt heeft mogen stellen dat de verdenking van diefstal en/of verduistering, indien herhaald en gelet op het risico voor de samenleving, een behoorlijke uitoefening van de functie van ZZP’er in de zorg in de weg staat. Indien de vermogensdelicten diefstal en verduistering worden herhaald tijdens het uitoefenen van de functie van ZZP’er in de zorg, bestaat een risico voor de veiligheid van de eigendommen van de zorgbehoevenden.

Dienst Justis is verplicht een belangenafweging uit te voeren, die onder omstandigheden er toe kan leiden dat de belangen van de aanvraagster zwaarder dienen te wegen dan het belang van de samenleving. In de behandelde zaak geven die belangen niet de doorslag, zo zegt de Raad van State.

 

Meer informatie:

 


Aanvulling 27 juli 2020
Ook met de VOG wordt gefraudeerd, lees dit bericht. André Koot denkt dat het eenvoudig kan worden opgelost, zie zijn github pagina. Ik vraag me dat af, het is een breder probleem van de digitale overheid die het niet aan kan (denk aan eID, Digid en eIDAS).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s