Opleiding tot financieel-economisch crimineel | artikel 35 Wwft

Een van de fascinerende elementen van de Europese witwasbestrijdingsregels is dat medewerkers van banken en accountantskantoren geschoold moeten worden in criminele methoden.

Banken en accountantskantoren behoren tot de vele ondernemingen die financieel-economisch criminaliteit (= financieel voordeel van criminaliteit = witwassen) moeten opsporen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

De Wwft-opleidingen kunnen niet worden beperkt tot de juridische kant van de wet, maar moeten medewerkers van Wwft-plichtigen in staat stellen om criminaliteit te herkennen (“opleidingen genieten die hen in staat stellen een ongebruikelijke transactie te herkennen“). Dat betekent dat scholing in moderne criminele methoden nodig is, wat me ook interessant lijkt te zijn voor degenen naar wie de deelnemers van de opleidingen geacht worden op zoek te zijn. Dus het zal me benieuwen of de opleidingsinstituten die dergelijke opleidingen geven, hun deelnemers screenen.

Bij opleidingsorganisatie en particulier beveiligingsbureau SoSecure lees ik dat de deelnemers – doelgroep overheid en banken – een opleiding tot crimineel kunnen krijgen. Daarbij leren zij onder meer te zoeken met de Tor browser op het Dark Web en leren hoe zij hun eigen digitale sporen (‘digitale footprint’) kunnen uitwissen. De docenten van deze opleiding komen uit de hoek van de opsporing / politie, criminologie en banken. Uit de beschrijving blijkt niet of er voldoende deskundigheid op het gebied van ondernemingsrecht en fiscaal recht aanwezig is, iets waarmee onder meer bankmedewerkers vaak tobben.

Dat het geven van dit soort opleidingen aan bankmedewerkers niet zonder risico is blijkt uit dit bericht van Opgelicht?!: Ex-werknemer grote Nederlandse bank veroordeeld als kopstuk phishingbende.

SoSecure is een onderneming die meldt gespecialiseerd zijn in het voorspellen van crimineel handelen (‘predictive profiling’). Criminaliteitsliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Op deze pagina is informatie over hun klanten te vinden. Veel overheidsorganisaties doen zaken met SoSecure wat er waarschijnlijk mee te maken heeft dat directeur Leen van der Plas afkomstig is van de recherche, luister naar hem op Radio 1, waarin hij ook over predictive profiling spreekt.

Opleidingsverplichting
De huidige tekst van het artikel inzake de opleidingsverplichting, 35 Wwft, luidt:

Artikel 35
Een instelling draagt er zorg voor dat haar werknemers, alsmede de dagelijks beleidsbepalers voor zover relevant voor de uitoefening van hun taken en rekening houdend met de risico’s, aard en omvang van de instelling, bekend zijn met de bepalingen van deze wet en periodiek opleidingen genieten die hen in staat stellen een ongebruikelijke transactie te herkennen en een cliëntenonderzoek goed en volledig uit te voeren.

 

Berichten op dit blog over de opleidingsverplichting op grond van de Wwft zijn hier te vinden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s