Gedoe rondom de toegang tot het ubo-register terwijl concepten privatisering misdaadbestrijding niet worden onderzocht | Wwft

Wwft-plichtigen, zoals banken, accountants en notarissen, rollen over elkaar heen om te laten zien hoe serieus zij hun misdaadbestrijdingstaak nemen. Reflectie op de vraag of de door FATF en criminologen bedachte systemen tot privatisering van de misdaadbestrijding wel zinvol zijn, ontbreekt volledig.

Een van de vele groepen ondernemingen die een dergelijke bestrijdingstaak hebben, is het notariaat. Dat lijkt een logische keus, nu de notaris een belangrijke rol in het kader van de rechtszekerheid speelt en belangrijk is bij transacties inzake vastgoed en aandelen. Maar of hun Wwft-rol wel uitvoerbaar is, blijf ik me afvragen.

Het notariaat vraagt om toegang tot het complete ubo-register, zo lees ik bij de KNB. Naar mijn mening bevat dat register onzinnige informatie, onder meer staan er statutair bestuurders van rechtspersonen in die als ‘pseudo-ubo’ ook daar moeten worden opgenomen als er geen ‘echte’ ubo is. De informatie in het register is beperkt, ook in het besloten deel.

Als de overheid serieus denkt dat notarissen misdaad kunnen bestrijden, zou het beter zijn als de notarissen via een ja-nee systeem toegang zouden hebben tot het strafregister en tot opsporingsgegevens, bijvoorbeeld de gegevens over de 200 vermoedelijke topcriminelen, die doelwit zijn van de Serious Crime Taskforce. Het zou goed zijn als de Nederlandse en Europese overheid zouden stoppen met de ubo-register bureaucratie en zouden zorgen dat de handelsregisters in de hele EU up-to-date en eenvoudig toegankelijk zijn.

(Ik weet dat ik een roepende in de woestijn ben.)

Het KNB-bericht van 14 januari 2020:

Notarissen willen ruimere toegang tot het UBO-register
14-01-2020

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat de notaris toegang moet krijgen tot alle informatie in het UBO-register en heeft dit de Eerste Kamer per brief laten weten. Notarissen krijgen nu beperkt toegang tot het UBO-register. Zij zijn wel een van de poortwachters van het financiële stelsel en hebben een belangrijke rol bij het signaleren en voorkomen van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen.

Het voorstel voor het UBO-register ligt nu bij de Eerste Kamer. Het register gaat naar verwachting in het voorjaar van 2020 van start. De gegevens naam, geboortemaand, geboortejaar, woonstaat, nationaliteit en aard en omvang van het economische belang zijn door iedereen in te zien. Voor notarissen zijn alleen deze openbare gegevens beschikbaar. Om aan hun Wwft-verplichtingen te voldoen, moeten zij zelf aanvullende informatie verzamelen, aldus de KNB in de brief (pdf, 140 kB). De ministers van Financiën en Justitie en Veiligheid hebben toegezegd de toegang van Wwft-instellingen tot de aanvullende gegevens in het UBO-register voor een formeel advies voor te leggen aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Centraal aandeelhoudersregister
De beroepsorganisatie meent dat naast een UBO-register ook een centraal aandeelhoudersregister (CAHR) moet worden ingevoerd als middel voor de aanpak van witwassen, terrorismefinanciering en andere vormen van financieel-economische criminaliteit. De toegevoegde waarde van het CAHR ten opzichte van het UBO-register zit onder meer in de vulling: het UBO-register wordt gevuld met gegevens die zijn aangeleverd door de registratieplichtige vennootschappen en andere juridische entiteiten en hun uiteindelijk belanghebbenden zelf. Het CAHR berust op wettelijk verplichte opgaven door notarissen op basis van notariële akten.

Dit bericht verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s