Vergunningplicht voor cryptocurrencybedrijven | Wwft

Het Ministerie van Financiën heeft bedacht om een vergunningplicht aan bepaalde cryptocurrencybedrijven op te leggen, onder de verhullende naam ‘registratieplicht’. Dit merkwaardige fenomeen zal worden ondergebracht in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), die verder geen vergunningplichten of gelijksoortige systemen kent.

De cryptosector is er niet blij mee, lees wat hun juridisch adviseur Simon Lelieveldt er over schrijft op twitter in een enorme draad met allerlei verwijzingen:

 

 

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel is nog in behandeling. Daarin worden twee nieuwe categorie Wwft-plichtigen toegevoegd:

l. natuurlijke personen, rechtspersonen of vennootschappen die beroeps- of bedrijfsmatig diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta aanbieden;
m. natuurlijke personen, rechtspersonen of vennootschappen die beroeps- of bedrijfsmatig bewaarportemonnees aanbieden;

Virtuele valuta worden gedefinieerd als:

een digitale weergave van waarde die niet door een centrale bank of een overheid wordt uitgegeven of gegarandeerd, die niet noodzakelijk aan een wettelijk vastgestelde valuta is gekoppeld en die niet de juridische status van valuta of geld heeft, maar die door natuurlijke personen of rechtspersonen als ruilmiddel wordt aanvaard en die elektronisch kan worden overgedragen, opgeslagen en verhandeld;

en de aanbieder van een bewaarportemonee als:

entiteit die diensten aanbiedt om namens haar cliënten cryptografische privésleutels te beveiligen om virtuele valuta aan te houden, op te slaan en over te dragen

Deze nieuwe Wwft-plichtigen moeten volgens een nieuw hoofdstuk 3A een vergunning aanvragen. In het hoofdstuk wordt over ‘registratie’ gesproken, maar in werkelijkheid is het een vergunningplicht, nu de aanvrager aan allerlei eisen moet voldoen, die in een algemene maatregel van bestuur zullen staan (aldus artikel 23c). Artikelen 23d en verder vertonen een grote gelijkenis met de regels voor trustkantoren en banken.

Volwassen
Een en ander geeft aan dat de sector volwassen is geworden, al blijf ik het ongewenst vinden dat deze vergunningplicht in de Wwft wordt opgenomen.

 

Meer informatie:


Aanvulling 20 januari 2020
Op verzoek van Simon Lelieveldt heb ik verduidelijkt dat hij adviseur is op het gebied van witwasbestrijding en cryptovaluta.

Aanvulling 3 februari 2020
Lelieveldt schreef over de vergunningplicht voor cryptobedrijven De crypto-puzzel van Financiën: reflectiemoment voor de Eerste Kamer, 20 januari 2020.

Aanvulling 2 februari 2021
DNB erkent dat het een vergunningplicht is:

Dit komt uit deze tweet, waarop DNB reageert met de mededeling dat het een vergissing zou zijn:

 

Dat is het natuurlijk niet, al blijven het Ministerie van Financiën en DNB de schijn ophouden. Wat wordt verkocht als ‘registratieplicht’ is in werkelijkheid een vergunningplicht, die niet in de Wwft thuis hoort. Maar in juridische systematiek is het Ministerie ook niet geïnteresseerd.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Virtuele valuta en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vergunningplicht voor cryptocurrencybedrijven | Wwft

  1. r grootveld zegt:

    Een sector die volwassen is geworden maar volledig ongecontroleerd zijn gang kan gaan. Met een handel in tulpenbollen die vroeg of laat voor een hoop ellende gaat zorgen. Wat mij betreft semicrimineel. Daar voeren we toch geen pleidooi voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s