Criminele crowdfunding | nieuwsbericht FIOD

Opvallend aan de overheidsberichten over opsporing van fraude en oplichting is dat er altijd overdreven aandacht voor ‘witwassen‘ is, terwijl witwassen een afgeleid delict is. Witwassen is namelijk niet meer dan een afgeleide van een primair delict, zoals oplichting, diefstal, fraude, enzovoorts (de zgn. ‘gronddelicten’). Dit komt omdat de overheid meer aandacht heeft voor marketing dan voor bestrijding van gronddelicten.

Recent zag ik weer zo’n bericht van de FIOD, dat er meer op gericht lijkt te zijn aan private ondernemingen uit te leggen dat zij op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) misdaad moeten opsporen en ‘ongebruikelijke transacties’ (vermoedens van witwassen) moeten melden, dan op de vraag hoe de gronddelicten kunnen worden bestreden.

In het bericht wordt gesproken over activiteiten die zo te zien vergunningplichtig zijn op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft), want aan de verdachte onderneming werden bedragen betaald als inleg op obligaties of aandelen. Er werd drie miljoen euro ingelegd, wat de vraag oproept waarom de Wft-toezichthouders niet hebben ingegrepen en of er maatregelen mogelijk zijn om herhaling van dit soort illegale Wft-activiteiten te voorkomen.

Overigens is het bericht beperkt informatief voor Wwft-plichtigen. Uit het bericht lijkt alleen dat opviel dat grote bedragen van de bankrekening van de onderneming naar de privérekening van een privépersoon werden overgemaakt. Zoiets kan door de bank worden ontdekt. Of de andere in het nieuwsbericht genoemde Wwft-plichtigen (zoals accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners) deze ongebruikelijke transacties hadden kunnen ontdekken, blijkt niet uit het bericht. Mij lijkt dat tegen de tijd dat zij er iets van zien, de verdachten al zijn opgepakt als de bank snel heeft gemeld.

Onderstaand het besproken witwasbericht van 22 november jl.

FIOD doet onderzoek naar oplichting met investering in mobiele app
22 november 2019 11:34

De FIOD heeft gisteren doorzoekingen gedaan in een woning in Sneek en een bedrijfspand in Joure. Een 51-jarige man uit Sneek is aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting en witwassen. Een 40-jarige hoofdverdachte uit Groningen wordt van dezelfde feiten verdacht, maar is gedetineerd voor een ander strafbaar feit. Een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt verdacht van oplichting en is eveneens gedetineerd. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, een woning en auto’s.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na meldingen bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Opvallend waren overboekingen van ruim 2,3 miljoen euro van de bankrekening van het bedrijf van de 40-jarige hoofdverdachte naar zijn privérekening. Het vermoeden is dat de bedragen die binnenkwamen op de rekening van het bedrijf afkomstig waren van particulieren die volgens de omschrijving hun geld hadden belegd in obligaties of aandelen. De inleg werd direct contant opgenomen.
Uit onderzoek blijkt dat de hoofdverdachte met de verdachte uit Sneek een applicatie voor mobiele telefoons zou ontwikkelen. Voor de financiering van de opstartkosten en nieuwe ontwikkelingen zijn obligaties uitgegeven. Op de website zijn promotiefilmpjes gezet, waarop ook bekende Nederlanders te zien zijn.
De 48-jarige verdachte heeft vermoedelijk mensen benaderd om te investeren in aandelen en obligaties en spiegelde een mooi rendement voor. Hiervoor heeft hij mogelijk provisie ontvangen van de 40-jarige hoofdverdachte. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3 miljoen euro is ingelegd. Aan geen van de inleggers is rendement uitgekeerd. Vermoedelijk heeft de hoofdverdachte ruim 2 miljoen euro opgemaakt aan luxe aankopen en vakanties.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Melden van ongebruikelijke transacties
De FIU is de instantie waar onder meer accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een transactie als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s