Wwft | onderzoek naar de maatschappelijke impact

Studenten of promovendi die op zoek zijn naar onderwerpen, zouden eens naar de witwasbestrijding moeten kijken. De private kant van die witwasbestrijding, het door ondernemingen doen van cliëntenonderzoek, het afscheid nemen van ongewenste klanten en het permanent monitoren van hun klanten (surveillance) zal groot maatschappelijk impact hebben.

Er zijn vele onbeantwoorde vragen, zoals:

  • Welk deel van het Nederlandse bedrijfsleven moet zich aan de Wwft houden. Een overzicht van de huidige Wwft-plichtigen is bij FIU-Nederland te vinden. Er zullen nog vele groepen ondernemingen bij komen.
  • Welke omvang heeft de groep contractspartners die op grond van de Wwft elkaar moeten onderzoeken en waarbij in bepaalde situaties beide partijen bij een transactie een melding van een ongebruikelijke transactie bij FIU-Nederland moeten melden. Voorbeeld: kunsthandelaren moeten in de toekomst alle transacties van € 20.000 of meer melden en elkaar bij transacties vanaf € 10.000 of meer onderzoeken. Ook bij makelaars geldt een wederpartijenonderzoek.
  • Wat zijn de Wwft-plichtigen kwijt aan kosten: eigen personeel, compliance dienstverleners, abonnementen op betaalde persoonsgegevens-diensten zoals World-Check. In hoeverre kunnen die kosten uit de ondernemingsactiviteiten betaald worden. Voorbeeld: uit rapporten blijkt dat banken niets verdienen aan consumenten en MKB-ondernemingen. Dat betekent bijvoorbeeld dat als banken uitvoerig cliëntenonderzoek bij consumenten moeten doen, het er toe leidt dat de ondernemingsactiviteiten van banken voor die cliëntengroep verliesgevend zijn.
  • Welke kwaliteit hebben de meldingen van ongebruikelijke transacties per type onderneming (branche, organisatiegrootte, andere kenmerken) en hoe zinvol is het dat bepaalde typen ondernemingen een compleet cliëntenonderzoek moeten uitvoeren. Is zo’n cliëntenonderzoek voor bepaalde groepen Wwft-plichtigen niet veel te hoog gegrepen en zou het niet beter zijn als de verplichtingen beperkt zouden zijn tot identificatie en verificatie van de identiteit van de cliënt en diens vertegenwoordiger.
  • Hoe is het gesteld met de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bij Wwft-plichtigen: worden betrokkenen geïnformeerd over de toegepaste profilering, is er voldoende cybersecurity, worden er geen gegevens aan datahandelaren verstrekt en wordt ook voor het overige aan de verplichtingen van de AVG voldaan?
  • Welke nieuwe vormen van discriminatie worden veroorzaakt door de witwasbestrijding en welke omvang heeft de discriminatie. Voorbeelden zijn te vinden in mijn ‘compliance uitsluiting’ rubriek. Welke schade ondervinden ontwikkelingslanden van de plaatsing op zwarte lijsten.
  • Draagt de witwasbestrijding bij aan permanente monitoring, ook wel ‘surveillance‘ genoemd van burgers en organisaties, door een aantal grote organisaties, zoals de overheid, de grootbanken, advertentiebedrijven (Facebook, Google) en gegevensleveranciers voor de witwasbestrijding en kredietbeoordeling (World-Check, Experian). Welke risico’s levert deze toenemende permanente surveillance op voor de persoonlijke ontwikkeling en de creativiteit van mensen en organisaties, als zij met alles wat zij doen rekening moeten houden of zij wel een goede beurt maken de Big Brothers die hen monitoren. Wie zit er bij de surveillerende organisaties “aan de knoppen” en hoe vindt bijsturing plaats als het management fouten maakt?
  • Leveren de inspanningen van ondernemingen voldoende op (in relatie tot de hoge kosten die gemaakt moeten worden en het vele dubbele werk).

Zo zijn er nog veel meer onbeantwoorde vragen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s