Banken kopschuw voor legale fiscale structuren | Wwft

Banken zijn het voorportaal van de overheid, zo is de wetgevende tendens. Zij krijgen er steeds meer overheidstaken bij, zo moeten ze in het kader van de ‘witwasbestrijding’ ook alert zijn op fiscale criminaliteit. Uit berichten die op 7 augustus in Het Financieele Dagblad verschenen blijkt dat Nederlandse banken kopschuw zullen worden bij legale fiscale structuren:

Dit is gebaseerd op de door DNB uitgebrachte ‘Good practices fiscale integriteitsrisico’s bij cliënten van banken‘, waaraan banken zich sinds 4 juli 2019 moeten houden. Eerder schreef ik al dat de genoemde Good practices horen te vervallen, nu de DAC6 regelgeving er aan komt. Dit zal er toe leiden dat degenen die fiscale kennis hebben, de legale fiscale structuren met een luchtje aan de fiscus moeten melden.

Bij de overheid leeft de gedachte dat banken kennis zouden moeten hebben van het (steeds ingewikkelder wordende) fiscale recht en dat banken in staat zouden moeten zijn om ‘maatschappelijk onbetamelijke‘ fiscale structuren te herkennen.

Schoenmakers horen bij hun leest te kunnen blijven
Voor mij is het de vraag of het maatschappelijk wel betamelijk is om regelgeving tot stand te brengen, waarin van ondernemingen die niet zijn gespecialiseerd in het adviseren over het fiscale recht, wordt verwacht dat zij evenveel fiscale kennis hebben als een professionele belastingadviseur. Het is tijd voor een normoverdragend gesprek met de wettenmakers.

NB Berichten over hoe banken hun nette klanten weg sturen vanwege hun compliance verplichtingen, zijn onder deze tag te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s