Not-for-profit in het verdachtenbankje van de Europese Commissie

Enige tijd geleden berichtte ik over de door de Europese Commissie uitgebrachte Europese risico analyse inzake witwasbestrijding c.a. , het zgn. Supranational Risk Assessment Report (SNRA).

Not-for-profit: hoog risico

Een van de onderdelen van de SNRA waar ik helemaal niets van begrijp is de plaatsing van de complete not-for-profit sector in het verdachtenbankje van de witwasbestrijding. De Europese Commissie beschouwt dit als een sector met een hoog risico. Dus niet alleen politieke partijen die worden gesponsord door Amerikaanse ultrarechtse groeperingen of moskeeën die geld van Saoedi-Arabië krijgen zijn een hoog risico. Maar ook:

 • alle ziekenhuizen
 • alle overige zorginstellingen
 • de complete onderwijssector
 • de complete welzijnssector
 • alle goede doelen
 • alle sportorganisaties
 • alle humanitaire organisaties

De Europese Commissie plaatst de non-profit sector in het rapport van 26 juni jl. in een “hoog risico” rijtje met:

 • de financiële sector,
 • de goksector,
 • designated non-financial businesses and professions” (onder meer accountants),
 • sectoren waarin veel met contanten wordt gewerkt,
 • hawala bankieren,
 • de vervalsing van valuta.

wat vreemd aandoet.

De Commissie schrijft de EU lidstaten voor in hun nationale risicoanalyse speciale aandacht aan de not-for-profit te besteden [1]. De plaatsing van de complete not-for-profit in de hoogste risicocategorie [2] is wat mij betreft volledig onbegrijpelijk en wordt in het SNRA ook niet toegelicht. In de toelichting [3] lijken de auteurs alleen het bestaan van humanitaire organisaties en sportorganisaties te kennen. De toelichting bevat geen onderbouwing of verwijzing naar bronnen. Het onderzoek wekt de indruk niet te zijn uitgevoerd door mensen met kennis van de not-for-profit [4].

Tegengas?

Het is zorgwekkend dat op basis van dit soort onvoldragen rapporten belangrijke politieke beslissingen worden genomen. Het is hoog tijd dat er tegengas komt, van hoog inhoudelijk niveau.

NB Overigens is het hoog tijd dat de Europese Commissie komt uitleggen waarom de statutair bestuurders van not-for-profit organisaties als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen, als ‘beneficial owner‘ worden aangemerkt en in het ubo-register moeten worden geregistreerd.

Noten:
[1] Zie paragraaf 4.3 van het rapport van de Commissie, “Scope of national risk assessments“.
[2] Of de andere ondernemingen / activiteiten terecht als hoog risico worden aangemerkt, bespreek ik hier niet.
[3] Commission staff working document  SWD(2017) 241 final  PART 2/2, 26 June 2017. Accompanying the document  Report  from the Commission to the  European Parliament and to the Council   on the assessment of the risks of money laundeirng and terrorist financing affecting the  internal market and relating to cross-border situations  {COM(2017) 340 final}.
[4] Net als veel Nederlandse antiwitwas guidance lijkt deze informatie uit de koker van mensen betrokken bij de opsporing te komen. Probleem 1: één rotte appel betekent nog niet een rotte sector. Probleem 2: mensen van de opsporing hebben vaak weinig kennis van de not-for-profit.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht bij rechtspersonen, Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Not-for-profit, Strafrecht, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s