Grootbanken ontwikkelen zich tot de nieuwe wetgever en toezichthouder bij trustkantoren

Een ontwikkeling die al enige tijd gaande is, is dat banken in het kader van hun nationale en internationale naleefverplichtingen bepaalde groepen personen en organisaties van hun dienstverlening uitsluiten.

Daartoe behoren onder meer trustkantoren, ondernemingen met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) op grond van de Wet toezicht trustkantoren (Wtt), die de zgn. ‘doelvennootschappen’ beheren. Er zijn in Nederland nog maar weinig banken waar trustkantoren voor zichzelf en hun doelvennootschappen rekeningen kunnen afsluiten. De banken die trustkantoren wel accepteren stellen hoge eisen en sturen hoge rekeningen voor hun dienstverlening.

Beïnvloeding bedrijfsvoering

Uit een bericht in het FD van vandaag kan worden opgemaakt dat banken nog verder gaan, aangezien bepaalde banken de bedrijfsvoering van trustkantoren willen sturen via extra regels die zij opleggen.

Blijkens het artikel heeft ING met een groep trustkantoren een raamovereenkomst gesloten, waarin deze bank aan die trustkantoren voorschrijft hoe zij invulling moeten geven aan hun naleefverplichtingen op grond van onder meer Wtt en de fiscale regelgeving.

Een andere grootbank, ABN Amro, eist volgens het artikel dat trustkantoren zich niet meer met belastingontwijking (wat iets anders is dan belastingfraude!) mogen bezig houden. Deze bank wil het fiscale beleid van trustkantoren toetsen. En overigens: het begrip ‘belastingontwijking’ is een niet gedefinieerd begrip; wat het inhoudt weet niemand (de beste stuurlui staan op wal).

Ook de Rabobank wil trustkantoren op een andere manier gaan beoordelen.

Toekomst

Deze ontwikkeling biedt perspectief voor de toekomst. Daarbij denk ik aan het volgende.

Als de banken een intensieve controle gaan uitvoeren op de door hen bediende trustkantoren en hun doelvennootschappen, bespaart dit werk voor DNB en kan DNB de jaarlijkse rekening aan trustkantoren aanzienlijk verlagen. Wellicht kunnen de banken ook taken van de belastingdienst overnemen en kan de door trustkantoren en hun doelvennootschappen betaalde belasting omlaag.

Het lijkt er op dat zo een belangrijke nieuwe stap wordt gezet bij privatisering van overheidstaken.

NB Overigens ontbreekt een forum voor discussie over de juistheid van de naleefkundige voorschriften die banken aan trustkantoren opleggen.

Meer informatie:

  • Banken scherpen beleid trustkantoren aan, Gaby de Groot en Siem Eikelenboom, FD 22 mei 2017
  • In dezelfde editie van het FD staat een artikel ING te scheutig met klantgegevens, waarin wordt gemeld dat deze bank in België is veroordeeld wegens ten onrechte verstrekken van klantgegevens aan de Belgische pendant van FIU-Nederland. Het naleven kan dus ook te ver gaan.

Dit artikel is ook geplaatst op de site van het Compliance Platform Trustkantoren.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Trustkantoren en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s