De gebruiksvoorwaarden van LinkedIn

Onlangs heeft LinkedIn bericht aan de gebruikers gestuurd over wijziging van hun gebruiksvoorwaarden. Opvallend is dat LinkedIn meent dat niet alleen geregistreerde gebruikers aan hun voorwaarden gebonden zijn; het bedrijf denkt dat ook bezoekers een contract met LinkedIn zouden hebben.

Nog steeds probeert het bedrijf de Ierse rechter bevoegd en het Ierse recht van toepassing te laten zijn op relaties met Europese klanten.

Ook mooi is dat LinkedIn van de gebruiker het volgende verwacht:

U stemt ermee in dat u het volgende zult doen: (…) Alle toepasselijke wetten naleven, inclusief, maar niet beperkt tot, privacywetten, intellectuele eigendomswetten, anti-spamwetten, exportcontrolewetten, fiscale wetten en regelgevende vereisten;

ongeacht of het iets met de LinkedIn diensten te maken heeft. Dus LinkedIn is eigenlijk een soort van wereldwijde overheid die toeziet op alle burgers.
Het aardige is dat LinkedIn niet verklaart zelf al die wetten te zullen naleven en dat ook niet doet. LinkedIn staat boven de wet, zo lijkt het.

Adresboekjatten gaat door

Daarbij valt op dat LinkedIn nog steeds doorgaat met de illegale praktijk om adresboeken van LinkedIn gebruikers te downloaden naar hun servers, zonder toestemming van degenen die in die adresboeken staan, het zgn. adresboekjatten (zie mijn woordenboek). Dit is in strijd met de Europese en Nederlandse privacywetgeving. Het past een onderneming als LinkedIn (en haar moederbedrijf Microsoft) niet zich aan dergelijke illegale praktijken schuldig te maken.

“Uw licentie”

Het is humoristisch dat LinkedIn onder een kopje “Uw licentie voor LinkedIn” tekst plaatst over het recht dat LinkedIn bedingt om door gebruikers geplaatste gegevens te mogen gebruiken:

3.1. Uw licentie voor LinkedIn
U bent de eigenaar van alle content, feedback en persoonlijke gegevens die u aan ons verstrekt, maar u verleent ons een niet-exclusieve licentie hiervoor.
We respecteren uw keuzes over wie uw gegevens en content kan zien.
U verklaart dat u ons alleen gegevens en content verstrekt waartoe u gerechtigd bent en dat uw LinkedIn-profiel waarheidsgetrouw is.
Tussen u en LinkedIn bent u eigenaar van de content en informatie die u indient of publiceert via de Services. U verleent alleen LinkedIn en onze gelieerde ondernemingen de volgende niet-exclusieve licentie: een wereldwijd, overdraagbaar en in sublicentie verstrekbaar recht om door u via onze Services verstrekte informatie en content te gebruiken, te kopiëren, te wijzigen, te distribueren, te publiceren en te verwerken, zonder verdere toestemming, kennisgeving en/of compensatie aan u of anderen.

Dit kopje is misleidend. Bovendien kan er geen licentie aan LinkedIn worden gegeven inzake persoonsgegevens.

Verder doen gebruikers er goed aan zich te realiseren dat LinkedIn alle content en informatie mag wijzigen! Dat LinkedIn zegt dit zorgvuldig te zullen doen, maakt dat nog niet rechtmatig:

Hoewel we uw content kunnen bewerken en de opmaak ervan kunnen wijzigen (door deze bijvoorbeeld te vertalen, de grootte, de lay-out of het bestandstype te wijzigen of metagegevens te verwijderen), zullen we niet de betekenis van uw bewoordingen aanpassen.

In eerdere voorwaarden was het nog erger, zie mijn artikel uit 2013.

Tot slot

Het zal benieuwen wanneer LinkedIn eindelijk een professionele organisatie wordt die zich netjes aan wet- en regelgeving houdt.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s