Wetgevingsconsultatie over VOG op basis van politiegegevens

Op 17 mei jl. is een wetgevingsconsultatie gestart over wijziging van de regels rondom de afgifte van een verklaring omtrent gedrag (VOG), zoals al in februari jl. aangekondigd. Doel is om het mogelijk te maken dat de afgifte van de VOG uitsluitend op politiegegevens kan worden gebaseerd. Over het feit dat in die politiegegevens fouten kunnen staan, wordt niet gerept.

Het voorgestelde criterium in het voorgestelde artikel 35a is dat de VOG mag worden geweigerd indien op grond van justitiële gegevens of politiegegevens met betrekking tot de aanvrager wordt vastgesteld dat deze niet van “onbesproken gedrag” is, een wat achterhaald klinkende terminologie in deze digitale tijd.
Het zou beter zijn als het criterium iets zou zijn in de geest van dat van (integriteits)bezwaren niet is gebleken, zoals bij personentoetsing in het financiële recht ook gebeurt.

De consultatie loopt tot 12 juli 2017.

Meer informatie:


Aanvulling 21 september 2017
NRC beleeft plezier aan het VOG van Camiel Eurlings, “Oud-minister Camiel Eurlings krijgt een VOG – ondanks aantekening op strafblad“. Helaas is deze krant al lange tijd geen kwaliteitskrant meer, zoals het vroeger wel was.
Overigens is een bredere toepassing van de VOG gewenst, onder meer voor politieke functies. Daar horen we echter niets over.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s