AML Package is in het Europese staatsblad gepubliceerd

Op 19 juni jl. zijn de definitieve teksten van het AML Package in  het Europese staatsblad gepubliceerd:

 

AMLR, de antiwitwasverordening
Deze verordening zal de antiwitwasregels in Europa ingrijpend wijzigen en kan zorgen voor een financiële surveillance maatschappij (blog).

# overzichtspagina verordening
# Nederlandstalige versie van de verordening, met hoofdstuk III over  het klantenonderzoek, en hoofdstuk IV over de ubo-transparantie en in hoofdstuk V het melden van ‘vermoedens’ van criminele activiteiten en transacties met uit criminaliteit afkomstig geld [*]
# dossier Europees Parlement

 

AMLD, de antiwitwasrichtlijn
In deze richtlijn is onder meer opgenomen dat het ubo-register de facto openbaar wordt en ontbreken waarborgen voor de ubo’s (blog).

# overzichtspagina richtlijn
# Nederlandstalige versie van de richtlijn, met in hoofdstuk II het ubo-register en de toegang tot vastgoedgegevens (heeft voor Nederland mogelijk beperkte gevolgen)
# dossier Europees Parlement

 

AMLAR, de verordening die de antiwitwasautoriteit AMLA regelt
Deze autoriteit zal mogelijk gaan zorgen voor een stortvloed van regels en hoeft geen verantwoording aan de burger af te leggen (blog).

# overzichtspagina verordening
# Nederlandstalige versie van de verordening
# dossier Europees Parlement

 

Richtlijn toegang transactiegegevens
Deze richtlijn bestaat de bestaande richtlijn aan en moet makkelijke Europese koppeling van alle transactiegegevens mogelijk maken. Zie over de toegankelijkheid van bankrekeninginformatie ook hoofdstuk II AMLD.

# overzichtspagina richtlijn
# Nederlandstalige versie van de richtlijn
# dossier Europees Parlement

 

Verordening over het meesturen van gegevens bij iedere financiële transactie
(Regulation on information accompanying transfers of funds and certain crypto-assets)
Deze verordening, die ook deel uitmaakt van het pakket, is al eerder vastgesteld en in werking getreden.

# overzichtspagina verordening
# dossier Europees Parlement

 

 

[*] Zie artikel 69 lid 1 AMLR, er moet worden gemeld “indien de meldingsplichtige entiteit weet, vermoedt of redelijkerwijs kan vermoeden dat geldmiddelen of activiteiten, ongeacht het bedrag, opbrengsten van criminele activiteiten zijn of verband houden met terrorismefinanciering of criminele activiteiten“.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Sanctieregels, Ubo-register, Verwijzingsportaal Bankgegevens en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie