Is spionage door bedrijven & overheden van alles wat mensen doen een onvermijdelijke realiteit? | bijeenkomst over online tracking door The Privacy Collective | met de propagandist van financiële surveillance Paul Tang

Sommige mensen denken dat de ‘glazen mens’, de burger die van seconde tot seconde wordt gevolgd en geanalyseerd door bedrijven en overheden (‘tracking’ / ‘surveillance’), een onvermijdelijk gevolg is van de digitalisering.

Burgerrechtenorganisatie The Privacy Collective legt zich er niet bij neer en organiseert hier op 7 december a.s. een bijeenkomst over.

Inleiders
Inleiders bij de bijeenkomst zijn onder meer:

  • Sebastiaan Brommersma, onderzoeksjournalist bij Follow the Money, die onder meer schrijft over de handel in data en inlichtingendiensten;
  • Lotje Beek, beleidsadviseur bij Bits of Freedom, dat zich inzet voor de bescherming van digitale rechten;
  • Paul Tang, europarlementariër en lid van de Tracking Free Ad Coalition, een verbond van europarlementariërs die zich inzetten voor het verbieden van online tracking.

Voorstander van financiële surveillance Paul Tang
Europarlementariër Tang is een opvallende inleider, nu hij druk doende is met het financiële surveillance systeem dat Europa aan het opzetten is in het kader van criminaliteitsbestrijding (ook bekend als witwasbestrijding en bestrijding van terrorismefinanciering), het AML Package, en ten behoeve van het vergroten van de fiscale inkomsten van nationale overheden.
Paul Tang is vanuit het Europees parlement betrokken bij het AML Package, waarover in Europa in het diepste geheim en zonder betrokkenheid van de nationale parlementen wordt onderhandeld [*]. Zie onder meer het persbericht van het Europees Parlement van 28 maart jl. waarin Tang wordt genoemd en wordt verwezen naar een video met hem.
Tang is in Europa en Nederland ook druk met de fiscale regelgeving, zie bijvoorbeeld dit RTL-artikel over de campagne ‘Stop Belastingparadijs Nederland‘, waar hij bij betrokken is [**]. Het is een mooi verhaal over hoe de grote bedrijven moeten worden aangepakt en waarin wordt gezwegen over de gevolgen die Europese en Nederlandse plannen hebben voor de gewone burger en het midden- en kleinbedrijf, zoals het onnodig internationaal rondstrooien van financiële persoonsgegevens van nette burgers via het ‘ubo-register’ (blog).

Aankondiging
In de aankondiging staat:

Publieksbijeenkomst

Online tracking: op weg naar het einde?

Op 7 december 2023 organiseert The Privacy Collective een publieksbijeenkomst “Online tracking: op weg naar het einde?”. Sprekers vanuit de journalistiek, maatschappelijke organisaties, advocatuur en politiek zullen ingaan op misstanden die ontstaan door het massaal volgen en profileren van internetgebruikers met tracking technologie. Ook zal er aandacht zijn voor de reeds gevoerde strijd tegen online tracking en zal worden besproken welke stappen er nog moeten worden genomen om voorgoed afscheid te nemen van dit schadelijke verdienmodel.
Reserveer een ticket via onze Eventbrite pagina.

Het programma:

De geopolitieke gevolgen van online tracking
Sebastiaan Brommersma is onderzoeksjournalist bij Follow the Money en schrijft onder meer over de handel in data en inlichtingendiensten. In april publiceerde hij het artikel “Je meest intieme data gaan naar de hoogste bieder, en dat kan een spion zijn”, dat ingaat op het misbruik van data die middels online tracking over internetgebruikers worden verzameld. De gegevens over je online gedrag zijn voor veel meer partijen interessant dan slechts adverteerders. In zijn bijdrage zal Brommersma ingaan op verschillende vormen van misbruik met deze data.

Tracking en online manipulatie
Lotje Beek is beleidsadviseur bij Bits of Freedom, dat zich inzet voor de bescherming van digitale rechten. Bits of Freedom lanceerde eerder de campagne “Korte Cursus Online Manipulatie”, die ingaat op verschillende vormen van beïnvloeding en censuur die plaatsvinden op online platforms en websites. In haar bijdrage vertelt Beek over verschillende vormen van online manipulatie en welke rol tracking daarbij speelt.

De politieke strijd tegen online tracking
Paul Tang is europarlementariër en lid van de Tracking Free Ad Coalition, een verbond van europarlementariërs die zich inzetten voor het verbieden van online tracking. Sinds de oprichting van de Tracking Free Ad Coalition zijn er verschillende stappen voorwaarts gezet in het aan banden leggen van online tracking. In zijn bijdrage zal Tang ingaan op de reeds geleverde strijd en bespreken welke stappen er nog moeten worden genomen als het gaat om wetgeving en handhaving.

De rechtszaak tegen datahandelaren Salesforce en Oracle
The Privacy Collective voert een rechtszaak tegen Salesforce en Oracle, twee grote datahandelaren die hun verdienmodel baseren op het bundelen en verkopen van gegevens die via online tracking over internetgebruikers worden verzameld. Christiaan Alberdink Thijm is advocaat bij Bureau Brandeis, dat The Privacy Collective bijstaat in de procedure tegen Salesforce en Oracle. Hij zal ingaan op de insteek van de rechtszaak en wat deze betekent voor de strijd tegen online tracking.

De petitie “Bescherm Nederlandse burgers tegen online tracking”

In november werd met brede steun van maatschappelijke organisaties de petitie “Bescherm Nederlandse burgers tegen online tracking” gelanceerd. Ronald Huissen, initiatiefnemer en campagneleider bij The Privacy Collective, zal vertellen over de redenen voor het lanceren van deze petitie.

Paneldiscussie

In een afsluitende paneldiscussie zullen de sprekers van de avond in gesprek gaan over elkaars bijdragen en zullen vragen en stellingen aan hen worden voorgelegd over de de besproken thema’s. Ook is er de gelegenheid voor vragen uit het publiek.


Praktische informatie
Datum en tijd: Donderdag 7 december, 19.00u – 21.00u
Locatie: Pension Homeland, Vollaers’ Room, Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam

Een ticket kan worden gereserveerd via de Eventbrite pagina van The Privacy Collective.

 

Noten

[*] Lees over het nieuwe systeem mijn blog EU’s Iron Fist – Europe authoritarianly steamrolls over national supervisors and obliged entities | AML package, AML, CFT.

[**] In een interview met Trouw neemt Paul Tang voormalig minister Hoekstra de maat en wordt geciteerd met “Hoekstra staat nu schouder aan schouder met de Italiaanse maffia, die ook zulke schimmige belastingconstructies gebruikt“, wat schromelijk overdreven is. Jesse Frederik veegde er in zijn artikel de vloer mee aan.

 


Aanvulling 30 april 2024
Follow the Money: Politie volgt illegaal 11 miljoen kinderen en volwassenen, soms al vlak na hun geboorte, Sebastiaan Brommersma, 30 maart 2024.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie