Ubo-registers moeten vrij toegankelijk zijn voor de burgeropsporing, vinden twee partijen uit de Tweede Kamer | Wwft, witwasbestrijding, gegevensbescherming

Eerder schreef ik dat de tegenaanval op de uitspraak van het Europese Hof over de ubo-registers is geopend. Een machtig lid van het europarlement, Paul Tang, liet gisteren weten:

 

 

Over de voorstellen van GroenLinks en PvdA verscheen een artikel. Het ubo-register is daar onderdeel van.

Initiatiefnota
De voorstellen zelf zijn te vinden in de door twee leden van de Tweede Kamer, Van der Lee en Nijboer, ingediende initiatiefnota. Over het ubo-register staat in de nota:

 

Opmerkelijk is dat onderzoeksjournalisten en NGO’s vrije toegang moeten hebben tot het register (liefst de complete database) en dat zij niet aan integriteitseisen hoeven te voldoen. Verder wordt zonder enige toelichting gesproken over ‘aanscherping’ van de reikwijdte van het register.

Dat de ubo’s in het register (die voor het overgrote deel geen criminelen zijn) belang hebben bij gegevensbescherming en bij toetsing van degenen die toegang verkrijgen, interesseert de initiatiefnemers niet.

Deze misdaadbestrijders lijken lak aan grondrechten te hebben.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s