Interview met voorzitter van het Europees Hof van Justitie over onder meer de uitspraak over de ubo-registers

In het Belgische medium Knack verscheen een door Kamiel Vermeylen geschreven interview met de voorzitter van het Europese Hof. Dat Hof wees onlangs de ubo-registers-uitspraak. In het interview ‘Koen Lenaerts, voorzitter van het Europees Hof van Justitie: ‘Europa moet zich helemaal niet voor zijn migratiebeleid schamen’‘ komt onder meer die uitspraak aan de orde en wordt de voorzitter als volgt geciteerd:

in 2018 heeft de Europese wetgever (het Europees Parlement en de Raad van Ministers, nvdr) besloten dat het algemene publiek zonder beperking toegang moet krijgen tot de registers. Het Hof heeft nu geoordeeld dat de Europese wetgever vier jaar geleden een foute afweging heeft gemaakt tussen het grondrecht op informatie enerzijds en het grondrecht op privacybescherming anderzijds. (…)

‘Het Hof hanteert de aanname dat we niet zomaar iedereen bij voorbaat verdacht mogen maken. Meer dan 99 procent van de uiteindelijk begunstigden in de UBO-registers zijn geen schurken, maar eerlijke ondernemers die de economie laten draaien, werkgelegenheid creëren en de welvaartsstaat ondersteunen. Vergeet niet dat zulke registers allemaal digitaal zijn, met zoekfuncties waarmee je het hele vermogen van pakweg je buurvrouw of schoonvader in enkele clicks in kaart kunt brengen. De inmenging in de privacy vinden we niet proportioneel.’

Het interview geeft aan dat de Europese wetgever (parlement, Raad en Commissie) onvoldoende aandacht hebben gehad voor de gegevensbeschermingsrechten van de burgers die in de ubo-registers zijn geregistreerd. De Europese wetgever kan in de herkansing gaan, zo wordt door Lenaerts opgemerkt:

Trouwens: met ons UBO-arrest hebben we niet het laatste woord. De kous is daarmee helemaal niet af. Op voorstel van de Europese Commissie kan de Europese wetgever nu wél een afweging tussen het grondrecht op informatie en het grondrecht op privacy proberen te beargumenteren.

Het is te hopen dat men nu wel aandacht heeft voor de grondrechten van de ubo’s.

(En wat mij betreft moet er veel meer gebeuren aan het criminaliteitsbestrijdingssystem onder de naam ‘witwasbestrijding’, maar dat ter zijde.)

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Ubo-register en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s