Ook DNB heeft ontdekt dat mensen door betaalinstellingen en banken worden uitgesloten van het banksysteem

Ook DNB heeft door dat mensen door betaalinstellingen en banken op onjuiste gronden worden uitgesloten van het banksysteem, zo lees ik in het artikel ‘Huh, krijg je geen betaalrekening?‘ door Inge van Dijk. In het artikel laat deze DNB-auteur niet blijken zich er van bewust te zijn dat DNB zelf de veroorzaker van deze de-risking praktijken is. Zo schrijft ze onder meer:

Begin april meldde de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme dat islamitische burgers structureel gediscrimineerd worden door banken en financiële instellingen, bijvoorbeeld vanwege een ‘verkeerde’ achternaam bij het openen van een rekening. Of omdat afwijkende betaalpatronen verkeerd geïnterpreteerd worden. Zo is het tijdens de ramadan goed gebruik om veel te geven aan goede doelen.

Ze zegt er niet bij dat goede doelen, zeker uit de islamitische hoek, door banken en betaalinstellingen als hoog risico op witwassen en terrorismefinanciering moeten worden aangemerkt, op straffe van hoge boetes van DNB. Lees ook mijn artikel Het ministerie van Financiën praat criminalisering van not-for-profit organisaties in de Wwft goed.

Het is jammer dat Van Dijk, in het kader van de open foutencultuur die DNB bij ondernemingen propageert, niet aangeeft dat DNB zelf ernstige fouten heeft gemaakt bij het opleggen aan financiële instellingen van Wwft-verplichtingen en dat DNB zelf de veroorzaker is van de uitsluitingspraktijken.

Geschillen en signalen: niet naar Kifid!
Positief is dat DNB, in samenwerking met anderen, bezig is het betalingsverkeer toegankelijk te maken, onder meer door meer servicepunten (ik ben benieuwd wat dat inhoudt) en volwassen geschillenbeslechting.

Van Dijk spreekt over een loket à la Kifid voor de zakelijke markt, wat geen goed idee is. Geschillen met financiële instellingen horen thuis bij een gespecialiseerde rechter en het is hoog tijd voor een financiële ombudsman die zich bezig gaat houden met geschillen met financiële ondernemingen en geschillen over de naleving van de witwasbestrijdingsregels door alle Wwft-plichtigen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s