Slappe berichtgeving over witwasbestrijding | Argos over Irak

Op het gebied van slappe berichtgeving over witwasbestrijding was de uitzending van Argos (podcast) over ondergronds bankieren door bedrijven uit Irak een dieptepunt. Alleen maar verlekkerd in Irak rondlopen en te horen krijgen dat niemand iets wil zeggen en niet ingaan op de kern van het witwasprobleem. Volgens de kop boven het bericht op de Argos (VPRO) site zouden Nederlandse bedrijven onderdeel zijn van een witwasnetwerk, wat kletskoek is.

Het was een lange uitzending over iets simpels: exporteurs naar het midden oosten (Irak) krijgen te maken met betalingen door derden aangezien het banksysteem daar niet werkt en de Iraakse kopers daardoor van ondergronds bankieren gebruik moeten maken.
Oplossing: niet wat er nu in de AML CFT gebeurt (landen op de zwarte lijst zetten) maar zorgen voor een betrouwbaar banksysteem daar zodat kopers niet van ondergronds bankieren gebruik hoeven maken. Beste mensen aan de tekentafel van de Wwft : het is zinloos om van private ‘poortwachter’ bedrijven te verwachten dat ze dit kunnen ontdekken.

(Dit meldde ik ook op LinkedIn.)

Samenvattend:
een leverancier uit Nederland levert goederen aan een afnemer in Irak, die vanwege het geblokkeerde banksysteem daar niet rechtstreeks kan betalen maar gebruik moet maken van ondergronds bankieren. Dat heeft tot gevolg dat de Nederlandse leverancier een legitieme betaling ontvangt, nl. voor geleverd product, van iemand anders dan de afnemer.
Uiteraard is de Nederlandse leverancier geen onderdeel van een witwasnetwerk.

Opvallend aan de Argos uitzending en aan de vele andere media-berichten over criminaliteit is dat de journalisten nul interesse hebben in de juridische systemen die zij helpen veroorzaken. Zo zegt de journalist tijdens de uitzending dat Denemarken dan maar op de zwarte lijst van landen (wat ik ‘schurkenstaten’ noem) moet worden gezet. De oppervlakkigheid druipt er van af.

De schaduw van Saddam Hoessein
In De Groene verscheen een artikel waarin de problemen van Irak goed worden uitgelegd, lees De schaduw van Saddam. De problemen in het land worden veroorzaakt door de geschiedenis met Saddam Hoessein en door de grote fouten die de VS maakten toen zij daar ingrepen en zorgden voor het ontstaan van IS.

Het westen reageert volledig verkeerd op dit soort landen. Door hen in de rubriek schurkenstaten te plaatsen, wordt de kans dat die landen ooit een beter banksysteem krijgen nog minder en krijgt het ondergronds bankieren extra kansen.

 

PS De Argos uitzending over buitenlandse spionage was veel  beter. Daarin kwam onder meer het Khan / Veerman schandaal aan de orde en dat Nederland bewust heeft mee gewerkt aan het verschaffen van atoombom geheimen aan Pakistan.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s