Banken promoten bancair sleepnet | Wwft, TMNL, surveillance

Vandaag publiceerde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een bericht waarin zij het bancair sleepnet [*] promoten met als argument dat zij daarmee ook kleinschalige criminaliteit kunnen bestrijden. Lees het artikel ‘Criminelen buiten jongeren uit voor kleinere witwasbedragen’.

In het artikel wordt verkondigd dat de banken hun transactiemonitoringstaak niet goed kunnen uitvoeren en dat daarom het bancaire sleepnet nodig is. Ook wordt beweerd dat verhoging van de consumentengrens (in het wetsvoorstel 100 euro) zou betekenen dat banken hun misdaadopsporingstaak niet goed zouden kunnen vervullen.

Het gaat er bij mij niet in nu aan alles is te zien dat banken überhaupt niet geschikt zijn voor misdaadbestrijding. Er zijn nu al vele excessen (door banken erkend maar gebagatelliseerd als ‘hinder’), die aangeven dat deze uitbreiding van overheidstaken geen goed plan is. Als hier een al overheidstaak zou liggen (wat ik me afvraag), hoort die taak niet door banken te worden uitgevoerd.

 

[*] Lees mijn bericht De verdachte consument: bancair sleepnet over alle consumentenbetalingen van 100 euro of meer | Wwft, surveillance, TMNL.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s