Bestrijding van het gebruik van legale fiscale mogelijkheden?

Het kabinet is een intrigerende wetgevingsconsultatie gestart, die zich niet richt op belastingfraude, maar op het benutten van reguliere fiscale mogelijkheden. Lees het nieuwsbericht en de aankondiging van de consultatie.

Interessant is dat het kabinet veronderstelt dat het publiek voorbeelden kan aandragen van het gebruik van legale fiscale mogelijkheden, die ‘opmerkelijk’ zijn. Het kabinet weet al vooraf dat een opbrengst van € 160 miljoen in 2024 en uiteindelijk € 550 miljoen structureel vanaf 2027 is te verwachten. Dat riekt naar wensdenken.

Er wordt de volgende definitie van ‘opmerkelijke belastingconstructie’ gegeven:

Er is sprake van een opmerkelijke belastingconstructie als een belastingplichtige zo min mogelijk belasting betaalt door het structureren, omvormen of verschuiven van transacties, inkomen, winst en vermogen. Bij dat soort constructies wordt er gebruikgemaakt van de verschillen in belastingtarieven, grondslagen, vrijstellingen dan wel aftrekposten. Het gaat hierbij om gevallen waarbij er weliswaar wordt gehandeld naar de letter van de wet, maar niet naar de geest van de wet.

Dit lijkt op iets wat in de belastingwereld dacht ik ‘fraus legis’ wordt genoemd en al lang voorwerp van discussie is tussen Belastingdienst en belastingplichtigen. Dat weet staatssecretaris Van Rij natuurlijk heel goed, dus waarom houdt hij er een consultatie over?

Er wordt beroep gedaan op het ‘IBO Vermogensverdeling’, wat ik enige tijd geleden tegen kwam en er uit zag als een raar rapport (al heb ik niet alles gelezen). Er stond kletskoek in over stichtingen, waarover ik heb geschreven.

Het zal me benieuwen waartoe deze opmerkelijke consultatie zal leiden. De eerste reacties zijn al binnen.

 

Mijn draadje op twitter:

 

 


Aanvulling 14 december 2022
Belastingen is typisch het domein van de politiek. Leden van de Tweede Kamer Van der Lee en Nijboer dienden een initiatiefnota in over de aanpak van Nederland als belastingparadijs, want dat schijnt Nederland nog steeds te zijn. Er wordt beweerd: “Nederland faciliteert belastingontwijking”, waarna een propagandaverhaal volgt, zo te zien gebaseerd op oude informatie. Wel heel bijzonder dat de Kaaimaneilanden transparanter zouden zijn dan Nederland (ik geloof er niets van).
Op pagina 4 en verder worden wijzigingsvoorstellen geformuleerd, waarbij het veel over aftrekbeperking gaat. Ik ben benieuwd wat de deskundigen er van vinden. (Belastingrecht is zo ingewikkeld dat je belastingadviseur moet zijn om er maar iets van te begrijpen.)

Met de schade die de VS met FATCA en Citizenship-Based Taxation veroorzaakt aan Nederlandse burgers, houden de leden van de Tweede Kamer zich niet bezig.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Grondrechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bestrijding van het gebruik van legale fiscale mogelijkheden?

  1. r grootveld zegt:

    Merkwaardig. Want als het wettelijk is toegestaan wat willen ze dan doen? Ze hebben geen sancties. Ten minst, dat neem ik aan. Want anders zou het wetboek niet deugen. Zouden ze je willen uitnodigen voor een stichtelijk praatje? Op je inwerken, dat wat je doet toch geen stijl is, of zoiets? Ook ik ben benieuwd wat er gaat volgen.

    Overigens is het geen grote stap meer om te gaan eisen dat de burgers elkaar in de gaten gaan houden. Als uitbreiding van de wwft! Meneer van de belasting, ik zie mijn buurman ’s avonds de deur uitgaan met een gereedschapskist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s