’t Hart over de-risking in de witwasbestrijding | Wwft

’t Hart constateert in zijn artikel voor Tijdschrift voor Financieel Recht dat de Nederlandse witwasbestrijding leidt tot uitsluiting van burgers en organisaties, zoals nu in de banksector duidelijk zichtbaar is. Dit wordt ‘de-risking’ genoemd.
Hij besluit met de opmerking dat witwasbestrijding een overheidstaak is en dat gewenst is dat diezelfde overheid er voor zorgt dat witwasbestrijdingsplichtigen – zoals banken – niet worden bewogen tot maatschappelijk onbetamelijk gedrag (te weten de-risking) :

De tweede kritische opmerking is dat niet uit het oog mag worden verloren dat de bestrijding van witwassen een inspanningsverplichting is die niet alleen een disproportionele belasting voor financiële ondernemingen is geworden maar ook van oudsher een overheidstaak is. Bedacht moet worden dat er sprake is van een ‘stapeling’ van strafbaarheidsstellingen: het uitvoeren van criminele activiteiten is een misdrijf, witwassen is sinds eind 2001 zelfstandig strafbaar (gronddelict is niet vereist) en het niet toereikend bestrijden van witwassen door de Wwft niet afdoende na te leven is ook een misdrijf (economisch delict). In de oproep van diverse stakeholders – waaronder DNB en Ministeries zelf – om te komen tot een intensievere samenwerking, onder andere door meer informatie uit te wisselen, weerklinkt het besef dat witwasbestrijding een publiek-private aangelegenheid is. Dat vraagt om een terughoudende vervolging van de poortwachter, hetgeen tot een vermindering van de ongewenste effecten van de-risking leidt.

Het is hoog tijd dat De Nederlandsche Bank (DNB), de witwasbestrijdingstoezichthouder van de banken, op komt voor de belangen van de klanten van de banken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s