Standpunt kabinet over PSD2 en open finance

Eind oktober werden twee documenten aan de Tweede Kamer aangeboden, die door het ministerie van Financiën zijn ingediend bij de Europese Commissie, lees de brief aan de Tweede Kamer. Het ene document gaat over afwikkelondernemingen en de andere over PSD2 en open finance.

Het standpunt over PSD2 en open finance is voor burgers van belang. Opvallend is dat het ministerie veronderstelt dat PSD2 heeft bijgedragen aan toename van de mededinging, terwijl ook wordt vermeld dat rekeninginformatiediensten geen succes zijn omdat Nederlanders niet zoveel zin hebben om hun persoonsgegevens met jan en alleman te delen:

In welk opzicht er meer mededinging is vermeldt het ministerie niet.

Volgens het ministerie zou sprake zijn van innovatie vanwege het toegenomen gebruik van API’s en wordt gesignaleerd dat er een nieuwe activiteit is ontstaan, ‘data aggregation services’, die niet afdoende is gereguleerd. (Het klinkt mij in de oren als ontduiking van de Wft voorschriften.)

De PSD2 heeft door het voorschrijven van Strong Customer Authentication (SCA) gezorgd voor een veiliger betalingsverkeer, zo schrijft het ministerie, hoewel te zien is dat criminelen naar andere methoden zijn uitgeweken (zoals phishing en spoofing) en minder digitaal vaardige gebruikers moeite met SCA hebben.

Aanpassing Europese financiële regelgeving
Het ministerie doet voorstellen voor wijzigingen van de Europese regelgeving.

SCA
In dat verband worden verbeteringen van de SCA voorgesteld:

Toegang tot spaarrekeningen e.d.
Het ministerie wil de toegang tot rekeningen in verband met rekeninginformatiediensten te verbreden naar spaarrekeningen, credit card rekeningen en andere relevante rekeningen. Waarom dat wordt voorgesteld nu deze dienst in Nederland geen succes is, wordt niet toegelicht.

Betaalinformatie
Men is van mening dat de betaalinformatie moet worden verbeterd, met name als de rekeninghouder wel kan zien dat de betaling naar een tussenpersoon is gegaan (zoals Buckaroo) maar niet kan zien voor wie de betaling uiteindelijk bestemd is.

Fraudebestrijding
Er moeten meer maatregelen tegen fraude worden genomen, nu criminelen SCA omzeilen. De tekst lijkt zowel betrekking te hebben op fraude ten nadele van de klanten van betaaldienstverleners, als op criminele klanten (die geweerd moeten worden):

Overig
Verder wordt gepleit voor:

  • ‘further alignment’ van PSD2 en de AVG,
  • regulering van data aggregators,
  • standaardisatie van API’s,
  • vergoeding voor de financiële instellingen die toegang tot rekeningen verschaffen,
  • harmonisatie van het de regelgeving en het toezicht.,
  • samenvoeging van PSD2 met de ‘revised Electronic Money Directive (EMD2)’,
  • verbetering van de regels voor aanbieders die onderdeel zijn van een grotere groep,
  • verbetering van de toegang van betaaldienstverleners tot bankrekeningen,
  • regelgeving voor aanbieders van technische oplossingen.

 

Op dit blog schrijf ik onder meer over PSD2, open finance en cybersecurity in de financiële sector.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s