Brief van Nederlandse Accidental Americans aan de Tweede Kamer | FATCA

Naar aanleiding van de nieuwste brief van de staatssecretaris van Financiën hebben de Nederlandse Accidental Americans de onderstaande e-mail aan leden van de Commissie Financiën van de Tweede Kamer gestuurd:

Geachte leden van de Commissie Financiën,

Wij zijn bijzonder teleurgesteld over de vierde voortgangsbrief van staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij inzake FATCA.

Hieronder onze opmerkingen:
• Men is nog geen stap verder gekomen, veel nieuws staat er immers niet in de brief.
• Verbijsterend is dat Financiën vwb de 2e toetsing van de FATCA-IGA door de Autoriteit Persoonsgegevens zich verschuilt achter de lopende procedures (van oa. toeval-Amerikanen) bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wij als belangengroep van Nederlandse Accidental Americans zijn één van die procedures. Het AP heeft ons laten weten niet eerder dan eind september met een reactie te kunnen komen. Wij trachten overigens al jaren een reactie van het AP te krijgen. NB: tot nu toe nam het AP de moeite niet onze klacht in behandeling te nemen vanwege haar “prioriteringsbeleid”. Wij en andere Europese toeval-Amerikanen worden naar onze mening van het kastje naar de muur gestuurd. Zie ook bijgaande documenten. De hele gang van zaken is Kafkaësk.
• Dat banken geen bankrekeningen mogen sluiten bij rekeninghouders met saldi lager dan USD 50.000 vanaf 1 september 2022 is al maanden bekend dankzij de gerechtelijke uitspraak in de zaak van Ariës versus de Volksbank. Deze regeling geldt overigens alleen voor bestaande klanten, wat betekent dat toeval-Amerikanen niet meer naar een andere bank kunnen overstappen.

• En:
Wat worden wij als jarenlang trouwe klanten van banken hier nu wijzer van? Wij blijven in enorm grote onzekerheid.

• Het is ongelofelijk dat Nederland klakkeloos extraterritoriale Amerikaanse wetgeving accepteert. Wetgeving dat haar eigen staatsburgers schaadt.

Wanneer staat FATCA weer op de agenda van de Commissie Financiën?

Morgen is het 1 september.

Met vriendelijke groeten / Kind regards,
Nederlandse Accidental Americans groep

 

Bij de e-mail zitten de volgende bijlagen:

Zie dit blogartikel voor het voorafgaande bericht aan de Commissie Financiën.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s