Privacy First blijft ontwikkelingen ubo-register volgen | witwasbestrijding, Wwft

In de laatste nieuwsbrief laat Privacy First weten de ontwikkelingen rond het ubo-register te blijven volgen:

Rechtszaak Privacy First tegen UBO-register
Sinds eind 2020 heeft Privacy First een grootschalige rechtszaak gevoerd tegen het nieuwe UBO-register. In dit openbare register bij de KvK wordt verplicht informatie opgenomen over alle uiteindelijk belanghebbenden (‘ultimate beneficial owners’ / UBO’s) van alle in Nederland opgerichte vennootschappen en andere rechtspersonen (waaronder alle stichtingen en verenigingen), met alle privacy- en veiligheidsrisico’s van dien. Het voor iedereen toegankelijk maken van de persoonsgegevens van alle UBO’s aan eenieder is een schending van de privacy die in de optiek van Privacy First (en ook de European Data Protection Supervisor) volstrekt disproportioneel is. Privacy First beoogde met deze rechtszaak het UBO-register buiten werking te stellen en prejudiciële vragen over het register te laten stellen aan het EU Hof in Luxemburg. Daartoe diende op 25 februari 2021 bij de rechtbank Den Haag een kort geding van Privacy First tegen de Staat. Ondanks rechterlijke twijfels over de rechtmatigheid van het UBO-register wees de voorzieningenrechter het kort geding echter af, mede omdat inmiddels vanuit Luxemburg een vergelijkbare rechtszaak over het UBO-register bij het EU Hof aanhangig was gemaakt. Ook in spoedappèl werd de zaak vervolgens afgewezen door het Hof Den Haag, waarbij de rechters echter wel nadrukkelijk wezen op de wettelijke mogelijkheid voor sommige UBO’s om hun gegevens te laten afschermen. Nadere juridische actie van Privacy First tegen het UBO-register volgt wellicht medio 2022, afhankelijk van de uitkomst van vergelijkbare Luxemburgse rechtszaken bij het EU Hof. Recent heeft de Tweede Kamer bij motie bepaald dat er tot de uitspraak van het EU Hof geen boetes mogen worden opgelegd bij organisaties die hun UBO’s nog niet hebben ingeschreven. Tevens lijkt de UBO-registratieplicht van stichtingen en verenigingen vooralsnog niet te worden gehandhaafd. Privacy First volgt deze ontwikkelingen op de voet en probeert e.e.a. zoveel mogelijk positief te beïnvloeden.

Berichten op dit blog over de procedures door Privacy First zijn hier te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Not-for-profit, Ubo-register en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s