Brief over EU-sanctiebeleid

In een brief van 8 februari 2022 informeerde de Minister van Financiën de Tweede Kamer over het Europese sanctiebeleid. Uit de brief blijkt dat men een heilig geloof heeft in Magnitsky dus kennelijk is de berichtgeving over hem in onder meer Der Spiegel (via dit artikel te vinden) nepnieuws.

De brief bevat onder het kopje ‘Algemene kaders en uitgangspunten Nederlands sanctiebeleid‘ een inleidende uiteenzetting over het sanctiebeleid.

Anti-Coercion Instrument
Ook de contra-sancties vanuit de EU (inclusief het Anti-Coercion Instrument, dat in de brief ‘anti-dwang instrument’ wordt genoemd) komen aan bod:

Tegenmaatregelen
Het kabinet acht het van belang om bij het instellen van sanctiemaatregelen ook oog te hebben voor mogelijke negatieve tegenmaatregelen door derde landen in reactie op EU-sancties, waarvan de waarschijnlijkheid en inhoud zich moeilijk laten voorspellen. Ook hier zet het kabinet in op interdepartementale samenwerking, waarbij de Rijksbrede kennis en expertise wordt aangewend voor een inschatting van de mogelijke impact van mogelijke tegenmaatregelen op Nederlandse burgers en bedrijven, alsook voor het ontwerpen van eventuele mitigerende acties. Daarnaast is het kabinet er in algemene zin voorstander van dat de EU zich beter wapent tegen de inzet van economische en diplomatieke dwangmaatregelen door derde landen, bijvoorbeeld via het recent gepresenteerde voorstel voor een anti-dwang instrument.

Diplomatiek wordt over ‘derde landen’ gesproken, dit zijn natuurlijk de VS en China.

Extraterritoriale werking
Het kabinet zal onderzoeken hoe de EU-sancties meer extraterritoriaal kunnen worden ingezet, waarbij men kennelijk minder ver wil gaan dan de VS, want men merkt op dat voor het handhaven van sancties “een wezenlijk verband met de EU vereist is“.

Onbedoelde negatieve effecten tegengaan
Men wil onbedoelde negatieve gevolgen van sancties tegengaan:

Tegengaan onbedoelde negatieve gevolgen sancties

Het kabinet hecht er aan dat sancties gesanctioneerde personen, entiteiten, of sectoren treffen, zonder dat legitieme activiteiten van bijvoorbeeld humanitaire hulporganisaties, ontwikkelingsorganisaties, mensenrechtenverdedigers, of maatschappelijk middenveld geraakt of belemmerd worden. EU-sanctieregimes kunnen daarom humanitaire uitzonderingsgronden bevatten. Ook heeft de Europese Commissie onlangs een contactpunt opgericht voor het verlenen van humanitaire steun in omgevingen onderworpen aan EU-sancties, waarover het ook praktische nota’s, inclusief veelgestelde vragen, publiceerde. NGO’s rapporteren desondanks dat zij problemen ondervinden met het doen van betalingen aan landen die onderwerp zijn van een (EU-)sanctieregime. Nederland bespreekt dit onderwerp regelmatig met NGO’s en banken op internationaal en nationaal niveau met andere landen, en monitort of er verdere stappen op nationaal of EU-niveau nodig zijn.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Not-for-profit, Sanctieregels en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s