Worstelen met ICS over heridentificatie | Wwft

Op dit blog besteed ik aandacht aan de heridentificatiepraktijken van financiële instellingen. Uit het leven gegrepen is onderstaand bericht dat ik kreeg van een lezer.

Kenmerkend:

 • De klant mag de kopie van het identiteitsbewijs niet van een merk voorzien.
 • Er komt iemand langs namens ICS die zichzelf niet wil legitimeren maar wel wil dat de klant van ICS zich identificeert.
 • De medewerker die langs komt verzoekt om een blanco pagina te tekenen. De lezer is terecht bezorgd over de blanco cheque die zo wordt gegeven.
 • De lezer denkt dat via het privacy statement van ICS toestemming voor verkoop van persoonsgegevens wordt gegeven; een terechte zorg (ook bij financiële instellingen). Het zou goed zijn als voor financiële instellingen een algemeen verbod op handel in en gebruik van persoonsgegevens zou gaan gelden.

De ervaringen van de lezer:

Na mijn weigering om digitaal een kopie van mijn ONGEMERKTE (dat zit mij het meest dwars) paspoort te laten maken, kreeg ik een uitnodiging voor een extern bedrijf.
Vreemde methode; kreeg foto doorgestuurd per mail van de persoon die zou komen. Hij zou zich niet legitimeren (maar ik moet hem wel een scan van mijn paspoort geven). Enfin gedaan, maar ik had op een plek zonder waarmerken wel een stickertje geplakt met de tekst ICS identificatie proces met de datum. Dat mocht niet. Ik vertelde hem dat het niet anders mocht van mij.
Hij maakte een scan en vervolgens werd mij een tablet onder de neus geduwd of ik maar even voor akkoord wilde tekenen. Huh… Het was een blanco pagina. Nog nooit in mijn leven heb ik ergens voor getekend zonder alles grondig te lezen, maar nu moest ik ergens… voor tekenen.
Geweigerd.

Hij ging weg en toen ik terug liep naar mijn computer, zag ik een mail dat IK toegang had geweigerd en ik daarom niet was geïdentificeerd. Heb ze een mail gestuurd wie dan die man was die net een scan had gemaakt van mijn paspoort. Ja, dat was wel hun medewerker, maar…omdat ik niet wilde tekenen was het proces niet afgerond.

Kaart geblokkeerd. Ik heb hen toen een mail gestuurd waarin ik ze sommeerde om die weer in werking te stellen. Hebben ze gedaan na enige dagen. Nu wederom geblokkeerd en over 9 dagen echt weg.

Maar… ben gaan lezen in de privacy statement en ik denk dat daar… de reden voor volledige heridentificatie inzit. Ze kunnen zodra je toestemming geeft (selfie plus scan paspoort is ook toestemming) al je gegevens gaan verkopen tenzij je expliciet aangeeft dat je dat niet wilt.
Zou het kunnen dat DAT de werkelijke reden is dat zelfs klanten die al vanaf 1985 (Fortis) > ABN Amro klant zijn moeten worden ge geïdentificeerd?

Anyway; zelfde nu aan de hand met ABN Amro persoonlijke rekening/zit hypotheek aan vast.
Had ook nog aandelenrekening (nu opgezegd). Voor al die bancaire diensten zijn er verschillende malen echte kopietjes paspoort gedraaid door de bank en opgeslagen. En nu… ook digitale her identificatie voor mijn gewone rekening opgeëist (daarbij liegen ze ook nog dat alles via de veiligheid van je internetbankieren geschiedt/is niet waar/systeem is exact gelijk aan ICS).

Heb al sinds september vorig jaar klacht lopen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Sinds 2 maanden klachten bij Kifid over zowel ICS als ook ABN Amro.

Het enige dat ik wil, is mijn identiteitsbewijs MERKEN voordat er een scan wordt gemaakt. Maar dat mag niet. Heb ook gewaarmerkte kopie (door gemeente) naar ABN Amro gebracht.
Werd niet geaccepteerd. Enige dat men wilde, is een ‘blote’ ongemerkte scan maken van mijn paspoort. Ik heb daar bewijs van.

Kifid & Autoriteit hebben de hele kwestie ‘on hold’ gezet vanwege de grote hoeveelheid klachten hierover. Die gaan, vrees ik voor mijn creditcard niet meer helpen. Voor mijn bankrekening….?

 

Waarschijnlijk is dit inmiddels achterhaald door de standpunten die de Autoriteit Persoonsgegevens en Kifid bekend hebben gemaakt, lees op dit blog Heridentificatie: de burger staat met 0-1 achter en de daar aan toegevoegde passages uit de standaard brief van de Autoriteit Persoonsgegevens en mijn opmerkingen daarbij.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Worstelen met ICS over heridentificatie | Wwft

 1. r grootveld zegt:

  Het is toch bij de wilde beesten af dat een financiële instelling de wet misbruikt om persoonlijke gegevens te verzamelen die verhandelbaar zijn. Ik heb al eerder opgemerkt dat ik die datahandel sowieso als diefstal beschouw. U lijkt het daar niet mee eens. Maar wat hier gebeurt kun je toch gewoon aanmerken als crimineel. Het is afpersing, want wie kan er nog functioneren zonder de diensten van een financiële instelling. En dan een overheid die blijkbaar de ogen sluit voor dit soort effecten van hun op zichzelf al draconische wetgeving. Om vervolgens bij al die nieuwe wetten en wetjes die er op zijn gericht ons als potentiële fraudeur te ontmaskeren kritiek te bagatelliseren. Wat mogen we allemaal nog tegemoet zien?
  Het nieuwe kabinet zet in op meer menselijke maat. Althans dat is hun reclameleus. Moeten we dat echt geloven? Of wordt er alleen hier en daar wat al te zichtbare ellende een beetje verzacht om trots te kunnen melden dat men er hier ter lande serieus werk maakt om de politiek terug te brengen naar fatsoenlijke proporties. Voorlopig zet men nog steeds in op automatisering met AI als haarlemmer olie als het gaat om het bestrijden van de stoute burger. Dat zie ik niet veranderen.

  • De lezer waarover ik schreef meende in de voorwaarden te lezen dat alle gegevens voor datahandel gebruikt zouden kunnen worden. Of dat zo is vraag ik me af; als dat zo zou zijn zullen Nederlandse banken opt-out (maar beter: opt-in) moeten bieden. Ik verwacht dat ze dat ook doen.
   Neemt niet weg dat ik denk dat een algemeen verbod op handel goed zou zijn, wat dan meteen kan betekenen dat Facebook en Google geen banken mogen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s