Gegevens over missende Amerikaanse bsn’s | FATCA

Op 3 september stuurde de Minister van Financiën een brief aan de Tweede Kamer met feitelijke informatie toe over van missende Amerikaanse belastingnummer (TIN’s) van rekeninghouders van de vier grootbanken. De Minister schrijft onder meer:

Op ons verzoek heeft de Nederlandse Vereniging van Banken dit jaar uitvraag gedaan bij de vier Nederlandse grootbanken naar het aantal mogelijke toeval-Amerikanen, dat nog geen TIN heeft aangeleverd. Personen zonder Amerikaans paspoort of Amerikaanse verblijfplaats, maar wel met een geboorteplaats in de Verenigde Staten of met één of beide ouders met de Amerikaanse nationaliteit zijn in het verschafte overzicht als toeval-Amerikaan aangemerkt. Uit de rapportage van de vier grootbanken blijkt dat er op dit moment nog 95 personen zijn bij de vier grootbanken die onder deze definitie vallen en geen TIN hebben aangeleverd.

Het zal me benieuwen of het aantal toeval-Amerikanen (Accidental Americans) dat nog geen TIN heeft aangeleverd inderdaad zo laag is.

Voorts schrijft de Minister dat het Amerikaanse ministerie van financiën is aangeschreven en welke acties verder zijn ondernomen:

Ik heb deze conclusies onlangs bij mijn ambtsgenoot, de Secretary of the Treasury van de Verenigde Staten, mevrouw Yellen, per brief onder de aandacht gebracht. Ik heb bij haar aangegeven dat de Nederlandse financiële instellingen mijns inziens voldoen aan hun door de Amerikaanse FATCA regelgeving voorgeschreven inspanningsverplichting. Tevens heb ik er bij haar nogmaals op aangedrongen om meer duidelijkheid te verschaffen over de inspanningsverplichting die de FATCA regelgeving aan financiële instelling voorschrijft. Ik heb daarbij specifiek gewezen op de nadelige gevolgen voor individuele personen van wie de rekening wordt opgezegd vanwege het ontbreken van een TIN. Ook heb ik aangedrongen op verdere oplossingen voor de gecompliceerde aangifteverplichting en de procedure om afstand te doen van het Amerikaans staatsburgerschap en de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn.

Deze brief is de meest recente actie in een reeks van de acties waarmee Nederland aandacht voor deze problematiek vraagt bij de Verenigde Staten. In juli heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de ambassadeur van Nederland in Washington D.C. en Treasury, het EU-voorzitterschap heeft op initiatief van Nederland in navolging van het gesprek in maart bij de Verenigde Staten gerappelleerd en aangedrongen op een oplossing en is er op ambtelijk niveau meermalen bij de Verenigde Staten aangedrongen op oplossingen. Wij blijven ons hiervoor inspannen.

In oktober staat een gesprek gepland met de Nederlandse Vereniging van Banken gepland over de gevolgen voor Nederlandse burgers van de Amerikaanse FATCA regelgeving. De cijfers uit de rapportage en de ondernomen acties op diplomatiek gebied zullen daarbij ook aan de orde komen.

Of er daadwerkelijk een oplossing komt, moet worden afgewacht.

 

NB De databeschermingsaspecten komen in deze brief niet aan de orde.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gegevens over missende Amerikaanse bsn’s | FATCA

  1. Zie voor een reactie op het bovenstaande door de Nederlandse Accidental American groep dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s