Is the digital euro the final end of privacy of payments? | ECB

In July the European Central Bank (ECB) announced it launches a project to prepare for possibly issuing a digital euro:

 

ECB says that privacy of users will be respected, but not everyone is convinced:

 

There were comments by the European Data Protection Board (EDPB), read their press release of 21 June 2021, mentioning a letter of 18 June 2021 to EU institutions on the privacy and data protection aspects of a possible digital euro:

The EDPB adopted a letter addressed to EU Institutions on the privacy and data protection aspects of a possible digital euro. In the letter, the EDPB stresses that a very high standard of privacy and data protection is crucial to reinforce the trust of end users and should be considered a distinctive element in the offering of a digital euro, representing a key factor of success. Such concerns should be taken into account from the design stage. In addition, the EDPB recommends that the EU body in charge of the design of the project performs a high-level data protection impact assessment. The EDPB further indicates that it stands ready to provide advice to the ECB or other EU institutions.

 

ECB responded in a letter of 21 July 2021.

The financial sector and its supervisors are not enthousiastic about privacy and data protection is not an important issue either. So it is important to follow closely what Europe will do with the digital euro.

 

More information:

ECB

 

BEUC
The European consumer organisation BEUC has filed comments on the plans for a digital euro, read their response and their information on digitalisation of finance.

Earlier post on this blog on the digital euro (April 2021).

 

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in English - posts in English on this blog, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Is the digital euro the final end of privacy of payments? | ECB

  1. r grootveld zegt:

    Leg mij eens uit wat er wordt gewonnen met digitaal geld. Voor zover ons geld al niet digitaal is. Of is een saldo bij een bank niet digitaal? Dat mensen een voorkeur hebben voor contant is mogelijk. Maar daar komen ze niet ver mee. Ze moeten dan hun betalingen fysiek gaan doen bij een bank. Niet alleen is dat lastig, maar dat kost ook. En de vraag is hoe lang dat nog mogelijk is.
    Dan komen we bij de vraag of de privacy bij een bank voldoende is gegarandeerd. Wie heeft er reden om daar aan te twijfelen? Hou mij ten goede, ik ben geen fan van banken. Maar dat gedram over digitaal is natuurlijk het gevolg van allerlei initiatieven die worden opgedrongen door rare types die digitalisering uitsluitend zien als een verdienmodel. Wat dan wordt gekoppeld aan vage idealen (men deinst er niet voor terug om de wereldvrede in handen van de bitcoin te leggen!).

    Weg met al die digitale trends bij de overheid. Als men gebruik wenst te maken van diensten aangeboden door verdigitaliseerde particulieren moet men het daaruit voorkomende risico maar nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s