Privacy in het betalingsverkeer | ECB over de digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) laat naar aanleiding van een consultatie weten dat burgers privacy een belangrijk aspect vinden van een digitale euro;

 

 

Surveillance (transactiemonitoring) in het betalingsverkeer
Dat is bijzonder, want de trend in het betalingsverkeer is juist dat de privacy daar volledig verdwijnt, onder meer doordat bij iedere transactie een grote hoeveelheid gegevens moeten worden meegestuurd, om het de opsporing door betaaldienstverleners en de overheid makkelijk te maken. Dat wordt ‘transactiemonitoring’ genoemd en is een van de kernverplichtingen van de witwasbestrijding door private ondernemingen, zoals banken, betaaldienstverleners, accountants en belastingadviseurs. Die witwasbestrijdingsplichtigen moeten cliëntenonderzoek doen naar al hun cliënten, bij betaaldienstverleners zijn dat de rekeninghouders, en moeten al hun transacties monitoren.

De transactiemonitoring heeft ook betrekking op piepkleine transacties van consumenten en kleine ondernemingen, wat het hilarische verhaal van Jona Lendering leert. Hij kreeg vragen van ING naar aanleiding van deze tekst bij een overschrijving: “nine photos of several Persia related themes“. Rekeninghouders krijgen nu nog niet zo vaak vragen van hun bank, maar dat zal vaker gaan gebeuren vanwege de toegenomen digitale mogelijkheden om de handel en wandel van rekeninghouders tot op detailniveau te volgen. Het heeft ook te maken met de eisen die de overheid aan banken en betaaldienstverleners stelt op het gebied van de misdaadbestrijding (ook wel witwasbestrijding genoemd). Deze financiële surveillance is een risico voor burgers als er door financiële instellingen niet goed mee wordt omgegaan.

Financiële instellingen willen de kennis, die zij van de klanten opdoen via analyse van hun betalingsverkeer, graag te gelde maken. Het bekende voorbeeld is ING, die plannen om de gegevens te vermarkten moest terug trekken. Daarmee is het risico nog niet geweken, want ‘Open Banking’ (PSD2) is een nieuwe manier om gegevens te oogsten, al lijkt het in Nederland nog weinig voeten aan de grond te krijgen.

Zie over databescherming en de digitale euro ook deze reactie:

 

 

ECB rapport
Meer over de bevindingen van de ECB is te vinden in het bericht Report on the public consultation on a digital euro. Het complete rapport staat hier.

De laatste privacy
Op dit moment is contante betaling nog de enige vorm van betaling waarbij de betaler enige privacy heeft. Lees over contante betaling:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s