De Europese Centrale Bank (ECB) laat naar aanleiding van een consultatie weten dat burgers privacy een belangrijk aspect vinden van een digitale euro;
Privacy is the most important feature of a #digitaleuro for both citizens and professionals, with security and the ability to pay across the euro area close behind. Respondents want innovative services integrated into existing payment systems. pic.twitter.com/4isT5AcL9c
— European Central Bank (@ecb) April 14, 2021
Surveillance (transactiemonitoring) in het betalingsverkeer
Dat is bijzonder, want de trend in het betalingsverkeer is juist dat de privacy daar volledig verdwijnt, onder meer doordat bij iedere transactie een grote hoeveelheid gegevens moeten worden meegestuurd, om het de opsporing door betaaldienstverleners en de overheid makkelijk te maken. Dat wordt ‘transactiemonitoring’ genoemd en is een van de kernverplichtingen van de witwasbestrijding door private ondernemingen, zoals banken, betaaldienstverleners, accountants en belastingadviseurs. Die witwasbestrijdingsplichtigen moeten cliëntenonderzoek doen naar al hun cliënten, bij betaaldienstverleners zijn dat de rekeninghouders, en moeten al hun transacties monitoren.
De transactiemonitoring heeft ook betrekking op piepkleine transacties van consumenten en kleine ondernemingen, wat het hilarische verhaal van Jona Lendering leert. Hij kreeg vragen van ING naar aanleiding van deze tekst bij een overschrijving: “nine photos of several Persia related themes“. Rekeninghouders krijgen nu nog niet zo vaak vragen van hun bank, maar dat zal vaker gaan gebeuren vanwege de toegenomen digitale mogelijkheden om de handel en wandel van rekeninghouders tot op detailniveau te volgen. Het heeft ook te maken met de eisen die de overheid aan banken en betaaldienstverleners stelt op het gebied van de misdaadbestrijding (ook wel witwasbestrijding genoemd). Deze financiële surveillance is een risico voor burgers als er door financiële instellingen niet goed mee wordt omgegaan.
Financiële instellingen willen de kennis, die zij van de klanten opdoen via analyse van hun betalingsverkeer, graag te gelde maken. Het bekende voorbeeld is ING, die plannen om de gegevens te vermarkten moest terug trekken. Daarmee is het risico nog niet geweken, want ‘Open Banking’ (PSD2) is een nieuwe manier om gegevens te oogsten, al lijkt het in Nederland nog weinig voeten aan de grond te krijgen.
Zie over databescherming en de digitale euro ook deze reactie:
People consider privacy the most important feature.
Which points the finger at those govt. agencies that will agree to privacy as long as they have an exemption: IC, regulators, FATF, tax, police, …
A conundrum. pic.twitter.com/e5BWsQYYJY
— iang (@iang_fc) April 14, 2021
ECB rapport
Meer over de bevindingen van de ECB is te vinden in het bericht Report on the public consultation on a digital euro. Het complete rapport staat hier.
De laatste privacy
Op dit moment is contante betaling nog de enige vorm van betaling waarbij de betaler enige privacy heeft. Lees over contante betaling:
- Vrees voor blijvend verdwijnen contant geld, Radar.
- European Consumer Association says consumers need a right to use cash, Cash Essentials.
- Privacy in a Cashless World, Giovanni Buttarelli op de EDPS site.