Niet-werkende transparantie | doorschakeldiensten, ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte recent bekend dat transparantieregels er niet toe hebben geleid dat misleiding bij doorschakeldiensten is verdwenen.

Vanwege de geconstateerde misleiding heeft de ACM in 2019 een Leidraad gepubliceerd waarin zij aanbieders van doorschakeldiensten uitleg geeft hoe ze door middel van transparantie misleiding van consumenten kunnen voorkomen. Uit recent door ACM uitgevoerd onderzoek blijkt dat de transparantievoorschriften geen effect hebben. Een meerderheid van de mensen die in het onderzoek op basis van de advertentie of website besluiten via een doorschakeldienst te bellen, weet niet met wie zij bellen of wat de kosten hiervan zijn, ook als wel aan de leidraad wordt voldaan.

ACM schrijft dat verdergaande maatregelen nodig zijn die de consument hier beter beschermen. Daarvoor is aanpassing van het Nummerplan nodig; in het Nummerplan is bepaald welke nummers voor welke diensten gebruikt mogen worden.

Een en ander geeft aan dat voorlichting en transparantie over risico’s niet altijd de juiste manier zijn om een probleem aan te pakken.

 



Aanvulling 13 mei 2021

Els Wiegant schreef voor iBestuur een interview met Albert Meijer, hoogleraar Publieke Innovatie: ‘Transparantie in een context van wantrouwen werkt niet’, 12 mei 2021.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s