This month the Department of the Treasury of the U.S. announced new plans under the friendly name ‘The American Families Plan Tax Compliance Agenda‘ (pdf) (the propaganda section did a good job). Apparently these plans are going to create a new burden for European financial institutions and may mean that even more of them are going to refuse services to people who have to file tax returns in the US (‘U.S. Persons’).
On page 18 is a chapter on what we in the Netherlands call ‘renseignering‘, here it is named “Increased Information Reporting“. With the well-known alibi “opaque income streams, including proprietorship and partnership business income” non-proportional extra bureaucracy (with many costs for those involved) is created.
Read and shudder:
Financial human rights will get very important.
Rapportage door derden aan IRS is een belangrijke bron van informatie. Op dat terrein wil VS een inhaalslag maken. Daarvoor is nodig dat er meer afspraken over automatische verstrekking worden gemaakt met buitenlandse partners. Daarvoor is ook nodig dat die buitenlandse partners (de verdragspartners) beschikken over de informatie die dan automatisch moet worden uitgewisseld. dat zal vaak aanpassen van de informatieverplichtingen mee brengen. De EU richt zich nu ook op betalingen die gedaan worden door platforms (DAC7). Hoe meer er digitaal gebeurt, hoe makkelijker het wordt om die informatie af te tappen voor fiscale doeleinden. Maar dat heeft nogal wat voeten in aarde en het ideaal is niet zomaar bereikbaar. Hoe wil VS de verhoogde compliance afdwingen? Bij de banken was dat relatief eenvoudig door toegang tot financiële systeem af te sluiten voor de ‘non-willing’. Voor gewone derden is dat moelijker bereikbaar.
Dank voor de reactie. Dat overheden renseignering makkelijk vinden, snap ik goed. De huidige FATCA illustreert al de zwarte kant, met FATCA II zal het alleen maar erger worden. Ook de verbreding van renseignering naar nieuwe partijen zoals platforms, vind ik zeer riskant op het gebied van privacy en cybersecurity.
Ik vind dat de Nederlandse en Europese overheden veel te laks zijn op het gebied van de risico’s van digitalisering. Er worden mooie woorden gesproken over AVG en cybersecurity en vervolgens wordt er riskante wetgeving aangenomen.