Not-for-profit opgelet! | Vragen Tweede Kamer over het voorstel Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo)

Kabinet en Tweede Kamer zijn druk bezig met het bestrijden van criminaliteit, waartoe ook ongewenste financiële beïnvloeding van not-for-profit organisaties behoort. Het kabinet heeft daarom een voorstel voor de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo) ingediend, waar ik hier al eerder over schreef.

Oplettendheid van de brancheorganisaties in de not-for-profit is gewenst, omdat uit zowel het wetsvoorstel als uit een groot deel van de vragen die in december jl. door de Tweede Kamer fracties zijn gesteld (als vastgelegd in het verslag, vindplaats onder) niet blijkt van veel kennis van de not-for-profit. Het risico is groot dat de sector zal worden opgezadeld met nieuwe onuitvoerbare bureaucratie, waarbij geen rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van de diverse soorten not-for-profit organisaties.

Het lijkt er op dat men in de Tweede Kamer bij het wetsvoorstel alleen aan kerkgenootschappen, moskeeën en goede doelen denkt, terwijl er veel meer organisaties onder de definitie ‘maatschappelijke organisatie’ vallen. Ook onderwijsinstellingen, zorginstellingen en culturele instellingen kunnen donaties ontvangen.

De leden van de Tweede Kamer stellen vragen over ‘onvrije landen’ terwijl dat begrip in het wetsvoorstel niet voorkomt. Overigens hoeft ongewenste invloed niet alleen uit Arabische landen te komen; invloed van extremistische miljonairs uit het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten kan net zo gevaarlijk zijn voor de Nederlandse samenleving. In het wetsvoorstel wordt daarom terecht geen onderscheid gemaakt.

Gelukkig wordt er door sommigen naar de onderbouwing gevraagd. Zo lees ik de volgende opmerking:

Waar we op basis van de POCOB kunnen stellen dat er minder dan 25 religieuze instellingen zijn waar ongewenste beïnvloeding op één of andere manier voorkomt, lijkt het niet proportioneel om wetgeving in te stellen voor zo’n 357.000 maatschappelijke organisaties.

 

Waar de vragen niet over gaan…
Onderwerpen waaraan in het verslag geen aandacht wordt besteed:

  • Hoe not-for-profit organisaties praktisch moeten omgaan met bijdragen in natura van buiten de EU (artikel 1, sub b voorstel).
  • Hoe de organisaties moeten ontdekken dat een donatie van buiten de EU komt (artikel 2 voorstel).
  • Hoe de organisaties herkomst en doel van een donatie moeten vaststellen (artikel 2 voorstel). Dit lijkt me praktisch onuitvoerbaar.
  • Er wordt niets gevraagd over de relatie met de financiële verantwoordingsverplichtingen die organisaties hebben als zij vallen onder sectorale regelgeving (zoals onderwijs, zorg, overige gesubsidieerde sectoren). Op grond van die sectorale regelgeving is soms ook sprake van accountantscontrole en van specifieke toezichthouders (zoals de onderwijsinspectie) die zich ook met de financiën bezig houden.
  • Hoe gaat de accountant naleving van de Wtmo controleren?
  • Zijn burgemeester en OM wel geschikte instanties in sectoren met eigen toezichthouders (zoals in het onderwijs en de zorg) en hebben zij wel voldoende kennis om de not-for-profit organisatie te beoordelen?

De not-for-profit doet er goed aan het wetgevende proces met aandacht te volgen en de leden van de Tweede Kamer voor te lichten over de praktische consequenties van het wetsvoorstel.

Zoals ik al eerder schreef heeft het CDA dringende behoefte aan voorlichting over de rechtsvorm stichting.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Not-for-profit, Rechtspersonenrecht, Stichting en vereniging en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s