Supersnelle wetgevingsconsultaties | corona

Niet alleen op het gebied van wetgeving worden in tijden van corona snelheidsrecords gebroken. Datzelfde geldt nu ook voor wetgevingsconsultaties via het internet.

Quarantaineplicht
Gisteren werd de internetconsultatie Wijziging van de Wet publieke gezondheid vanwege quarantaineplicht voor reizigers bekend gemaakt. De consultatie loopt tot en met aanstaande vrijdag.

Op grond van een nieuw artikel 58nb wordt thuisquarantaine na inreis in Nederland uit een hoogrisicoland (ongeveer heel de wereld) verplicht. Degene die Nederland binnen komt met een quarantaineverklaring bij zich dragen (artikel 58nd lid 1, uitzondering in lid 8), die aan een bedrijfsmatige personenvervoerder (vliegtuig, trein, bus e.d.) moet worden afgegeven (lid 7). Artikel 58pa regelt de situatie dat geen gebruik wordt gemaakt van bedrijfsmatig personenvervoer. Betrokkene dient bij aankomst in Nederland over een testbewijs te beschikken (uitzondering in lid 3).

Corona-discriminatie
Eveneens werd gisteren de consultatie geplaatst, die corona-discriminatie met testbewijzen mogelijk moet maken, de Tijdelijke wet testbewijzen covid-19, deze consultatie loopt tot en met aanstaande maandag. Deze wet zal waarschijnlijk voor ‘tijdelijke maatregelen’ zorgen die even tijdelijk zijn als de avondklok. Het voorstel omvat onder meer het volgende:

  • Volgens artikel 58a lid 1 van het voorstel zijn de maatregelen beperkt tot cultuur, evenementen, georganiseerde jeugdactiviteiten, horeca en sport. Lid 2 van datzelfde artikel biedt de mogelijkheid een testbewijs verplicht te stellen in het onderwijs.
  • In het voorgestelde artikel 58rb wordt vroom opgemerkt dat de noodzaak moet zijn aangetoond.
  • In artikel 58rd staan meer details over het testbewijs.

Sluitingsvoorstel ten aanzien van publieke en besloten plaatsen
In het quarantainevoorstel wordt in artikel II het wetsvoorstel inzake “een sluitingsbevoegdheid ten aanzien van publieke en besloten plaatsen wegens een uitbraak” genoemd. Dat voorstel kon ik nog nergens vinden. Misschien dat de consultatie van dat voorstel morgen start.

Tot slot
De korte termijnen geven aan dat het kabinet het schenden van grondrechten van burgers de gewoonste zaak van de wereld vindt, zodat die burger en organisaties die opkomen voor de mensenrechten nauwelijks enige tijd krijgen om zich te verdiepen in de voorstellen.

Misschien moet er maar eens een nieuw kabinet komen, een kabinet met geheel andere samenstelling.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Supersnelle wetgevingsconsultaties | corona

  1. r grootveld zegt:

    Dat zou misschien goed zijn. Maar eerlijk gezegd heb ik de indruk dat de partijen die een kans maken dezelfde opvattingen hebben waar het corona betreft. Bovendien verwacht ik een stembuszege voor het huidige bewind. Want ondanks de kritiek is een belangrijk deel van de bevolking dit kabinet dankbaar. Dat hebben ze dus voor elkaar. En dat is niet alleen slecht nieuws als het gaat om gematigdheid betreffende corona. Ze zullen er weer 4 jaar hard tegen aan gaan om hun neoliberale beleid verder door te drukken. Meer nog, ze kunnen zich wat betreft de ellende die hun beleid al voor de corona had veroorzaakt achter diezelfde corona verschuilen. Gezien de problemen die daarboven zijn ontstaan door de lockdown en dergelijke zou dat wel eens dramatischer kunnen uitpakken dan het hele gedoe rond het virus.
    Men krijgt de regering waar men recht op heeft!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s