Gisteren schreef ik over donateurstransparantie bij maatschappelijke organisaties. Daartoe worden politieke partijen niet gerekend, die kennen een eigen wet, de Wet financiering politieke partijen (Wfpp). Deze wet wordt gewijzigd door middel van het in december ingediende voorstel Evaluatiewet Wfpp, dat meldde ik in december.
Op 25 januari jl. is het verslag inzake dit voorstel uitgebracht. Uit dat verslag blijkt welke vragen de Tweede Kamer fracties over het voorstel hebben.
Uit het verslag volgt dat er geen kritiek is op de eigen registers van uiteindelijk belanghebbenden (ubo’s) die politieke partijen moeten aanleggen. Dat is merkwaardige bureaucratie, zoals ik eerder schreef, zeker nu aangesloten wordt bij het ubo-begrip van de Wwft.
Meer informatie:
Het wetsvoorstel:
- Verslag van 25 januari 2021, waarin de Tweede Kamer fracties vragen stellen over het voorstel.
- Dossier Evaluatiewet Wfpp op overheid.nl, Tweede Kamer, Eerste Kamer. Het wetsvoorstel is niet-controversieel verklaard.
- Aankondiging 3 december 2020 van wetsvoorstel op rijksoverheid.nl.
- Advies Raad van State over het voorstel: samenvatting, compleet advies.
- Montesquieu Instituut: Ollongren spreekt politieke partijen aan over accepteren van anonieme giften, 21 augustus 2019; Evaluatierapport Wfpp: nuttige heroverweging die vragen oproept, 26 februari 2018.
De media:
- Een artikel over een donateur: Nederlands techmiljardair schenkt miljoen aan campagne D66, en tonnen aan PvdD, Trouw 4 maart 2021.
- In 2012 liet onze politieke partij zonder leden weten er alles aan te zullen doen om onder openheid uit te komen (1, 2).