Donateurstransparantie bij politieke partijen | wetsvoorstel wijziging Wfpp

Gisteren schreef ik over donateurstransparantie bij maatschappelijke organisaties. Daartoe worden politieke partijen niet gerekend, die kennen een eigen wet, de Wet fi­nan­cie­ring po­li­tie­ke par­tij­en (Wfpp). Deze wet wordt gewijzigd door middel van het in december ingediende voorstel Evaluatiewet Wfpp, dat meldde ik in december.

Op 25 januari jl. is het verslag inzake dit voorstel uitgebracht. Uit dat verslag blijkt welke vragen de Tweede Kamer fracties over het voorstel hebben.

Uit het verslag volgt dat er geen kritiek is op de eigen registers van uiteindelijk belanghebbenden (ubo’s) die politieke partijen moeten aanleggen. Dat is merkwaardige bureaucratie, zoals ik eerder schreef, zeker nu aangesloten wordt bij het ubo-begrip van de Wwft.

 

Meer informatie:

Het wetsvoorstel:

De media:

 


Aanvulling 19 juni 2021

Ook Europa is met de financiering van politieke partijen bezig. Lees onder meer het bericht Hearings on reforming EU legislative processes and strengthening European parties namens AFCO (Constitutional Affairs Committee):

The second hearing, on “the statute and funding of European political parties and political foundations”, followed the discussion of 25 May with academic experts. The rapporteurs Rainer Wieland (EPP, DE) and Charles Goerens (Renew, LU) presented their progress in preparing their draft report, and then MEPs heard from representatives of the ten registered European political parties, who spoke about their priorities for reform. The Director of the Authority for European Political Parties and European Political Foundations, and high-level officials from Parliament’s administration, also contributed to the exchange of views. The discussion revolved around the following topics:

  • removing potentially excessive restrictions with regards to establishing or maintaining relations (political and financial) with extra-EU parties, e.g. in accession or EFTA countries;
  • reducing the administrative of European political parties and foundations, for example by removing redundant layers of accounting standards;
  • alleviating co-financing obligations and own resources restrictions that do not reflect the reality of declining party membership numbers and digital campaigning; and
  • empowering European political parties to fulfil their role foreseen under the Treaties in establishing a pan-European political space, for example by allowing them to cooperate more closely with national parties, and enabling them to run pan-European online campaigns.

A recording of the second hearing is available here.


Aanvulling 29 november 2021
Het wetsvoorstel rolt verder, eind november was de Tweede Kamer bij de 2e nota van wijziging aangeland. De eigen registratie van ubo’s zit er nog steeds in. Dubbel gestikt is altijd beter.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s