Bezorgdheid over de Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden

De verwachting is dat de Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden (WGS), een wet die het mogelijk maakt voor overheidsinstanties om met banken [*] samen te werken op het gebied van misdaadbestrijding er wel gaat komen.

Op 7 december jl. vond over het wetsvoorstel een wetgevingsoverleg plaats. Bezorgde geluiden kwamen van Groen Links, SP en D66, terwijl VVD en CDA grote voorstanders zijn van het voorstel. Het ongecorrigeerd stenogram is hier te vinden.

Lid van de Tweede Kamer, Kees Verhoeven, schreef dat de WGS een gevaarlijke wet is:

Daarom wil ik het even hebben over de wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden (WGS). Een brede kaderwet die regelt dat binnen vier samenwerkingsverbanden tientallen overheidsorganisaties (waaronder OM, politie, KMar, Rijksrecherche, Belastingdienst, FIOD, IND, NVWA, inspecties, gezondheidsinstellingen, gemeenten, etc. etc.) plus private partijen (banken, notarissen) op grote schaal data delen en verwerken.
De wet is een datamachine waarbij 1 op 1 als het ware 10 maal 10 wordt: vele organisaties gaan vele databestanden met elkaar delen. Het is een datadeeltjesversneller die zorgt voor exponentiële datagroei. Principes als dataminimalisatie (zo weinig mogelijk data gebruiken) en doelbinding (voor doel A verzamelen betekent niet voor doel B gebruiken) raken uit zicht.
Vanwege de enorme reikwijdte is niet duidelijk hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Het doet denken aan SyRI en de toeslagenaffaire.
Het getuigt van een heilig datageloof. Om fraude en ondermijning uit te bannen kiest men vol daadkracht voor het verkeerde middel: gehaaste inzet van data zonder grip.
Nu is het doodstil, maar als het straks weer mis gaat, schreeuwt men moord en brand.

Het voorstel staat vandaag op de agenda van de plenaire vergadering van de Tweede Kamer. Er is een hele serie amendementen ingediend, om 17:50 uur waren dat volgens de Tweede Kamer site:

Er zijn ook twee moties te vinden:

 

[*] Hoewel er in algemene zin over de private sector wordt gesproken, gaat het in de facto om de banken.

 

Meer informatie:

 


Aanvulling om 17:50 uur
Tekst over amendementen en moties toegevoegd.

Aanvulling 18 december 2020
Het voorstel is op 17 december 2020 aangenomen door de Tweede Kamer.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht, Verwijzingsportaal Bankgegevens en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s