Mongolië geen schurkenstaat meer | AMLD4, Wwft

Het plaatsen van landen op de zwarte lijsten van witwasbestrijdingszondaars en fiscale onderkruipsels is een internationale hobby geworden. De plaatsing heeft enerzijds tot doel de betrokken landen onder politieke druk te zetten en heeft anderzijds gevolgen heeft voor ondernemers die zich moeten houden aan regels op het gebied van de misdaadbestrijding (ook wel ‘witwas- en terrorismebestrijding’ genoemd). Een land op zo’n zwarte lijst noem ik kortheidshalve ‘schurkenstaat’.

Één van de auteurs van zo’n zwarte lijst is de Europese Commissie en een van de lijsten is de lijst van witwas-schurkenstaten, “third countries which have strategic deficiencies in their AML/CFT regimes that pose significant threats to the financial system of the Union (‘high-risk third countries’)“, te vinden via deze pagina. De geconsolideerde lijst per 1 oktober 2020 is op deze locatie te vinden, met de gebruikelijke bizarre disclaimer van de EU:

This text is meant purely as a documentation tool and has no legal effect. The Union’s institutions do not assume any liability for its contents. The authentic versions of the relevant acts, including their preambles, are those published in the Official Journal of the European Union and available in EUR-Lex. Those official texts are directly accessible through the links embedded in this document

Aangezien de zwarte lijst een politiek instrument is, verandert de samenstelling voortdurend. Volgens deze pagina is het plan om Mongolië van de zwarte lijst af te halen. Voor de meeste Nederlandse Wwft-plichtigen zal deze wijziging niet veel gevolgen hebben.

 


Aanvulling 17 december 2020
Zie over het schurkenstaten het persbericht van het Europees Parlement over fiscale schurkenstaten: EU tax haven blacklist not catching worst offenders.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Sanctieregels en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s