Bancaire verhulling | Wwft, heridentificatie

Al eerder schreef ik over de onvolledige informatie die banken verschaffen over verificatie van de identiteit en het cliëntenonderzoek op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Een mooi staaltje is te vinden in het Radar-artikel Waarom maakt Aegon of Knab 1 eurocent over op mijn rekening?

1. Adres- en contactgegevens
Uit de screenprint in het artikel blijkt dat de bank schrijft: “Geef uw adres- en contactgegevens voor 24 december 2020 door via onze Servicedesk“. Daar zal een klant niet op reageren, want die gegevens heeft de bank al.

2. Opnieuw identificeren
Radar schrijft dat het er de bank om zou gaan dat de klanten zich ‘opnieuw identificeren’ en vertelt er niet bij dat dit op grond van de Wwft alleen bij de aanvang van de relatie hoeft. Anders gezegd, het hoeft maar één keer en op grond van de Wwft is verversen niet nodig. (Er kunnen andere redenen zijn, maar die noemen Aegon en Knab niet. Zij verschuilen zich achter de Wwft.)

3. Cliëntenonderzoek Wwft
De aap komt uit de mouw als wordt doorgeklikt naar aegon.nl/id, want daar staat dat je je als klant “de komende tijd opnieuw [moet] identificeren en een aantal vragen beantwoorden over je rekening“. In verhullende taal wordt gezegd dat het ter bescherming van de geadresseerde klant is,  wat onjuist is, de bank wil onderzoeken of zijn klant een crimineel is.

Overigens ben ik heel benieuwd hoe effectief dit klantenonderzoek is en hoe het komt dat banken geen gebruik maken van de informatie die zij al uit het betalingsverkeer kunnen halen. Mij lijkt het stellen van vragen aan consumenten onzinnig.

Tot slot
Het bovenstaande geeft mooi aan hoe deze banken hun bedoelingen verborgen houden:

1. Eerst vragen banken om iets wat ze al hebben: adres- en contactgegevens  (niet slim, grote kans dat de klant daar niet op reageert).
2. Dan roepen ze ‘heridentificatie‘ terwijl dat helemaal niet hoeft, althans niet op grond van de Wwft.
3. Dan komen ze met ‘een paar vragen‘ over de rekening, waarmee ze zeggen de klant ‘beter te leren kennen’, waarbij de bank probeert te verhullen dat wordt nagegaan of de klant een crimineel is.

Het zou maatschappelijk betamelijk zijn als banken eerlijk zouden communiceren in plaats van hun werkelijke bedoelingen wit te wassen.

 

Tip voor de banken:
Deze witwassende aanpak werkt contraproductief.

 

Berichten op dit blog over heridentificatie door financiële instellingen, over witwasbestrijding door banken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bancaire verhulling | Wwft, heridentificatie

 1. bla zegt:

  Desinformatie

  Via Twitter werd mijn interesse in dit artikel gewekt. Na een korte check blijkt er echter weinig van de informatie in dit artikel te kloppen. Clickbait?

  Over het opvragen van de adresgegevens zegt Aegon het volgende in haar FAQ’s:

  “Hoe neemt Aegon Bank contact met mij op over het opnieuw identificeren?
  We proberen je via verschillende kanalen te bereiken. Onze voorkeur gaat uit naar het sturen van een brief of een e-mail. Ook kan het zijn dat wij telefonisch contact met je opnemen of een sms sturen.

  Hebben wij niet jouw juiste contactgegevens?
  Dan boeken wij 1 eurocent naar je over met de vraag contact met ons op te nemen. Deze boeking ontvang je van een rekening van Knab.”

  Alleen als Aegon geen contact kan krijgen met de klant via de contactgegevens in haar administratie, wordt er 1 eurocent overgemaakt en op dit manier om contactgegevens gevraagd. Zo lees ik het in ieder geval. Ik kan mij zo voorstellen dat dit gebeurt wanneer de klant is verhuisd en overige contactgegens niet meer up-to-date zijn.

  Over de reden van de heridentificatie is Aegon ook redelijk transparant. Hierover wordt het volgende gezegd:

  “Waarom opnieuw identificeren?
  Om (online) bankieren zo veilig mogelijk te houden, vraagt Aegon Bank alle klanten om zich opnieuw te identificeren. Alle banken hebben hier hun manieren voor, Aegon Bank pakt het direct grondig aan. Op deze manier krijgen we een beter beeld van wie onze klanten zijn, hoe ze hun rekeningen gebruiken en waar hun geld vandaan komt. Dit maakt het voor ons makkelijker om afwijkende transacties te herkennen en mogelijke financiële criminaliteit op te sporen.”

  Hier wordt in klare taal aangegeven dat het om het opsporen van criminele activiteiten gaat. Van verhulling lijkt dan ook geen sprake te zijn.

  Genoeg tijd besteed aan dit artikel. Overige punten zullen met wat uitzoekwerk ook makkelijk te weerleggen zijn, maar mijn interesse is teloorgegaan

  Fijne avond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s