Integere banken die mensenrechten schenden? | FATCA, sanctieregelgeving

Het blijft bijzonder: de banken die zeggen dat zij zo ethisch bezig zijn. Bijvoorbeeld in het bericht “Ethische besluitvorming: stappenplan in NVB-whitepaper zorgt voor afgewogen besluit” [1]. Diezelfde banken vinden het volkomen normaal om Nederlanders die in de VS zijn geboren en daar slechts enkele jaren na hun geboorte gewoond hebben (Accidental Americans [2]) van het bancaire stelsel af te sluiten. Mensenrechten gelden kennelijk alleen voor misstanden buiten Europa en onze grote vriend de VS schendt nooit mensenrechten (zouden de banken het normaal vinden dat de VS de aanklager van het Internationale Strafhof op de sanctielijst heeft geplaatst?).

Inmiddels verschenen er nieuwe artikelen over de manier waarop banken met Accidental Americans omgaan. Menno Tamminga schreef een artikel dat op 30 november in het NRC verscheen: Nederland kwispelt als schoothondje naar VS. Eva Smal publiceerde op 4 december in hetzelfde medium ‘Onbedoelde Amerikanen’ blijven in de klem, nu meer banken rekeningen afsluiten.

Ik ben benieuwd wanneer de banken hun ethische besluitvorming op de FATCA-slachtoffers gaan toepassen.

 

[1] Overigens blijft het opmerkelijk dat bankentoezichthouder DNB veronderstelt dat banken kennis van fiscaal recht hebben, lees Uitnodiging webcast fiscale integriteit. In mijn artikel voor het Tijdschrift voor Compliance heb ik uitgelegd dat dit een onjuiste veronderstelling is.

[2] Meer informatie op deze pagina. Andere FATCA-artikelen zijn op deze pagina te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Sanctieregels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s